Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçları açıklandı

Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl yedincisi düzenlenen Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı. Ortaokul, lise, yetişkinler ve Fakir Baykurt Öykü Kitabı kategorilerinde yarışmaya toplam 539 öykü ve 53 öykü kitabı katıldı.

Ortaokul ve lise kategorilerinde İbrahim Balcı (Yazar), Cafer Hergünsel (Yazar), Tuncay Dağlı (Yazar), Bilge Karaduman (Yazar) ve Murat Gürbüz'ün (Edebiyat Öğretmeni); diğer iki kategoride ise Özcan Karabulut (Yazar), Halil Genç (Yazar) ve Ayşegül Tözeren'in (Yazar) seçici kurulda bulunduğu yarışmada yetişkinler kategorisinde 1.-2. ve 3.'lüğe 2'şer eser layık görüldü.

Ödüller 13 Mayıs 2018 Pazar günü Saat 17:00’de Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda düzenlenecek törende takdim edilecek.

Yarışmada ödülü hak eden isimler ve eserleri şöyle:

1)Adı Soyadı : Haşim Cem Çelik Eser Adı : FOLİE A DEUX

Ödül Gerekçesi : Kent yaşantısının ortaya çıkardığı önemli toplumsal sorunlardan birine, yalnızlığa odaklanan bir öykü. Benzerlerinin tersine yazar, sorunu bir bunalım öyküsü olarak ele almıyor. Sorunu patolojik olarak irdeliyor ve okuyucunun zihninde tartışma açmayı başarıyor. Öykü bütünlüğü içinde sağlam bir kurgu ve düzgün, kolay anlaşılır bir dil.

1)Adı Soyadı : Fatih Kök Eser Adı : BİR DÜĞÜN GÜNÜ

Ödül Gerekçesi : Arka planına günlük yaşantıyı alan yazar, öyküsünde, insanlar arasındaki iletişimsizlik üzerine eğiliyor. Yazar, öykü kişini iç sesiyle konuşturarak öykü kişisinin kendiyle, ailesiyle ve akraba çevresiyle iletişimsizliğini ele alıyor ve bu önemli toplumsal sorunu, üst düzeye taşımayı başarıyor. Kolay anlaşılır bir dil ve mizahi, sevimli bir anlatım.

2) Adı Soyadı : Başak Baysallı Eser Adı : ÖLÜ KIRLANGIÇ

Ödül Gerekçesi : Mübadeleden geriye kalan yitik hayatların, insani ve kültürel değerlerin, komşuluk ilişkilerinin sorgulanmasını bir çocuğun bakış açısıyla yansıtan duygusal öykü. Yazarın metafor olarak seçtiği kırlangıç, öykünün duygusal ilişkilerini güçlendiriyor.

2) Adı Soyadı : Birsen Aşık Yaşar Eser Adı : YAPRAKLAR

Ödül Gerekçesi : Koruyucu anne – baba ve çocukların ilişkisini arka planına alan çok katmanlı bir öykü. Yazar, seçtiği öykü kişisine, çocukların, bağımsız kişiliğe sahip olabilmesinde, feodal-müdahaleci aile ilişkilerini sorgulatıyor. Yer yer kullanılan imgeler güçlü, bağlantılar oldukça sağlam.

3) Adı Soyadı : Rıdvan Karaman Eser Adı : MİSAFİR

Ödül Gerekçesi : İnsan ilişkilerine, hakikatli dostluklara, beklentisiz ve on yıllarca süregelen esnaf dayanışmasına odaklanan farklı bir öykü. Yazar bir kasabadaki yaşantıyı öykü arka planı olarak kurgulamış ve toplumumuzun dayanışmacı geleneğini bir saatçi üzerinden ele almış. Çağrışımlar güçlü ve bağlantılar sağlam.

3) Adı Soyadı : Çiğdem Tan Eser Adı : İNSAN GÜZELDİR

Ödül Gerekçesi : Kent yaşantısının neden olduğu yıkımlara, kaybolan insani değerlere, artık özlemle anılan yardımlaşma ve dayanışma ruhuna ışık tutan ilişkilerin Sarıyer Tarabya’dan anlatıldığı ve sorgulandığı öykü. Yazar, Müslüman, Hıristiyan ve Musevi vatandaşlarımızı ve iç içe geçen yaşamlarını abartmadan özlemle anıyor.

4) Mansiyon Ödülü

Adı Soyadı : Bülent Karakaş Eser Adı : FIRÇANIN KÜÇÜK DOKUNUŞLARI

Ödül Gerekçesi: Ülkenin yaşadığı koşullar içinde, çocuklarının geleceğinden duydukları endişe karşısında, bir ailenin aldığı tutumun anlatıldığı öykü. Toplumsal kaygıların ele alınması sırasında sevecen ve sıcak bir dil kullanılması, yazarın kendi duyarlılığını öyküye yansıtması değerli bir katkı olarak görülmelidir.

FAKİR BAYKURT ÖYKÜ KİTABI ÖDÜLÜ

Adı Soyadı : Figen Alkaç Eser Adı : ISRARI KANADINDA

Ödül Gerekçesi: Sosyolojik ögeleri insan ruhuna indirgeyerek edebiyatla bütünleştiren iyi bir kitap. Cumhuriyet dönemiyle yeniden şekillenen toplumun, insan üzerindeki değişimlerinin sonuçlarının birlikte ele alındığı öyküler. Yıkımların sonuçlarının acıları ve sancıları; iyileştirilemeyen iç kanamalar; ( farklılıkların ) eski yaşantılarından arda kalan izlerinin, yeni toplum ilişkilerine adapte olmaya çalışan insanların ruhuna dokunuşları çarpıcı bir dille anlatılıyor.

LİSE ÖĞRENCİLERİ KATEGORİSİ

Adı Soyadı : Emine Turan Eser Adı: TÜTÜN

Ödül Gerekçesi : Baba-çocuk ilişkisini duygusal bir anlatımla işlemiş. Verdiği mesaj, öykü yazım tekniği ve kurgudaki başarısı nedeniyle ödüle layık görülmüştür.

Adı Soyadı : Zehra Çakır Eser Adı: DANTEL VE KEFEN

Ödül Gerekçesi : Anne-çocuk ilişkisinden anılara varan bir yolculuğu işleyerek, kurgu, öyküleme tekniği ve anlatımdaki başarısıyla ödüler layık görülmüştür

Adı Soyadı : İlayda Başar Eser Adı: BENİ DUYUYOR MUSUN?

Ödül Gerekçesi : Çocuk gelin konusu eleştirel bir yaklaşımla ele alınmış. Verdiği mesaj nedeniyle ödüle uygun bulunmuştur.

Mansiyon

Adı Soyadı: Ayşe Gizem UzenEser Adı: SANRI

Ödül Gerekçesi : Bir şizofreni hastasının hayal dünyasında yaşadıklarını ele alınmış. Betimleme, zamanlama ve kişileri seçimdeki başarısıyla mansiyon ödülüne uygun bulunmuştur.

Adı Soyadı : Nisa Oruç Eser Adı: PEMBE ZARFIN İÇİNDEKİ KANLI MEKTUPLAR

Ödül Gerekçesi : Bir posta memuru ile genç bir kızın trajikomik hikayesi. Kurgu ve örgüsü ile öyküleme ve betimleme tekniği oldukça başarılı. Çocuk istismarı ve kuma olaylarını eleştiren mesajı nedeniyle ödüle değer bulunmuştur.

Adı Soyadı : Miray Topçu Eser Adı: SÖZ YAŞI

Ödül Gerekçesi : Babasını kaybetmenin etkisiyle yaşama sarılıp, başarılı olan bir gencin başarı öyküsü. Kurgusu, anlatımı ve verdiği mesaj nedeniyle ödüle layık görülmüştür.

Adı Soyadı : İrem Altan Eser Adı: GÖZLERİM HAYATIM VE BEN

Ödül Gerekçesi : Görme engelli bir öğrencinin duygusal hikayesi. Konusu, mesajı ve kurgu uygunluğu nedeniyle ödüle layık görülmüştür.

Mansiyon

Adı Soyadı: Merve ÇelikEser Adı: ETME BULMA DÜNYASI

Ödül Gerekçesi : Çevreye duyarlılık, hayvan sevgisi ve insanlar arası yardımlaşma konusunu işleyip, olumlu mesaj vermiş. Merak uyandıran kurgusu ve konusunun uygunluğu nedeniyle mansiyon ödülüne uygun bulunmuştur.