FARC içinden bir grup silahlanma çağrısı yaptı

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) içerisinden bir grup, ana örgütten ayrılarak silahlanma çağrısı yaptı.

teleSUR'un haberine göre FARC tarafından yapılan resmi açıklamada "Gerillaların yüzde 90'ından fazlasının barış sürecine bağlı olduğu" söylenerek, çağrıya karşı çıkıldı.

'SİLAHLI MÜCADELENİN YENİ BİR AŞAMASI'

Çağrıyı yapan FARC liderleri arasında Haziran ayının sonundan beri kayıp olan Jesus Santrich ve üst düzey başka bir FARC lideri Ivan Marquez'in bulunduğu bildiriliyor.

Marquez ve Santrich tarafından yayımlanan videoda "Silahlı mücadelenin yeni bir aşamasının başlayacağı" duyuruluyor.

Yapılan çağrıda, 2016 yılında varılan barış anlaşmasının ardından FARC üyelerinin yargı tarafından hedef alındığı, FARC'ın siyasi belirsizlik altında olduğu, halk önderlerinin ve eski savaşçıların katledildiği, bu sebeple silahlanma çağrısında bulunulduğu söyleniyor.

ANLAŞMADAN BERİ EN AZ 160 FARC ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

Kolombiya'nın barış komisyonunda bulunan FARC üyesi milletvekili Carlos Lozada, silahlanma çağrısına karşı çıktığı açıklamasında "Tam ve kesin bir barış Kolombiya halkının arzusudur, zorluklara rağmen bu yoldan ayrılmayacağız" dedi.

Başka bir Kolombiyalı milletvekili Ivan Cepeda Castro ise, bir grup FARC üyesi yeniden silahlansa da, "Bunun barış sürecinin başarısızlığı ve tarihsel kazanımların kaybedileceği anlamına gelmeyeceğini" söyledi.

2016 yılında yapılan anlaşma, silahlı sağcı grupların FARC üyelerine yönelik suikastlar düzenlemesi sebebiyle sallantıda. Anlaşma yapıldığından beri en az 160 FARC üyesinin ve 627 solcu aktivistin öldürüldüğü biliniyor.