Silah bırakan FARC, siyasi geleceğini tartışmak üzere toplandı. Örgüt lideri “Bu sistemin içine dalıp değiştirmek istiyoruz” dedi

FARC'ın Bogata'daki dönüşüm kongresi başladı: Yeni partinin isminde “devrimci” olsun mu?

Kolombiya devleti ile 52 yıllık çatışmayı bitirmesinin ardından haziran ayında da silahlı varlığına resmen son veren FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri), örgütün siyasi geleceğini tartışmak üzere ilk kongresini topladı. Başkent Bogota’daki kongrenin ilk gününe yaklaşık bin 200 FARC üyesi katıldı. “Timoşenko” olarak da bilinen FARC Lideri Rodrigo Londoño, “Bu kongreyle birlikte FARC’ı siyasi bir örgüte dönüştürüyoruz” dedi.

Zorlu bir mücadele bizi bekliyor artık
Londoño siyasi partinin “barış ve sosyal adaleti garantileyen, insan haklarına saygılı ve tüm Kolombiyalılara ekonomik gelişme vadeden bir siyasi rejimi savunacağını” belirtti. Timoşenko, zorlu bir siyasi mücadelenin kendilerini beklediğini şu sözlerle ifade etti: “Üstesinden gelmemiz gereken çok sayıda engel ve sorun bizi bekliyor. Rejim bize göre kurulmadı fakat bu sistemin içine dalıp onu değiştirmek istiyoruz.”

Cuma günü sona erecek kongrede üyeler yeni siyasi partinin ismini belirleyecek. FARC’ın kuracağı yeni partinin adının “Kolombiya Devrimci Alternatif Gücü” olacağı belirtilmişti.

Yeni siyasi partinin isminde “devrimci” kelimesi olsun mu?
Bazı delegelerin kurulacak siyasi partinin isminde “devrimci” kelimesinin yer almasını istediğini, bir kısım delegenin ise tamamen yeni bir başlangıç yapabilmek için örgüt isminden “devrimci”nin çıkarılması gerektiğini savunduğunu belirtti.

Kongrenin büyük bölümünün kapalı kapılar ardında yapılacağı tahmin ediliyor. Kurulacak siyasi partinin gelecek yıl yapılacak genel seçimlere katılması planlanıyor. Delegelerin 2018’deki seçimde parti adına yarışacak isimleri de bu kongrede belirlemesi bekleniyor.

Hükümet ile imzalanan anlaşma gereğince, katıldığı ilk seçimde FARC’ın siyasi yapısına belli bir sayıda sandalye garanti ediliyor.

Son silah kamyonu teslim edilmişti
FARC, Kolombiya devleti ile imzalanan barış anlaşması gereği başlattığı silahsızlanma sürecini geçtiğimiz 22 Ağustos’ta elindeki son silahları da teslim ederek tamamlamış oldu. Birleşmiş Milletler’in Kolombiya’daki gözlem ekibinin başında olan Jean Arnauld, son bırakılan silahlarla birlikte toplamda 8.112 silah topladıklarını belirtmişti. Barış sürecinin başından beri ise yaklaşık 7 bin FARC gerillası silah bıraktı.

Silahsızlanmanın tamamlanmasının ardından konuşan FARC liderlerinden Iván Márquez, “Silahsızlanma sürecinin tamamlanmasıyla beraber artık FARC’ın politik, sosyal ve ekonomik hayata yeniden entegrasyon süreci başlıyor” demişti.

52 yıllık savaş tamamen sona erdi
FARC’ın silahlarını yüklediği son kamyonun da yola çıkmasıyla Pondores’te düzenlenen törende konuşan Devlet Başkanı Manuel Santos, “Gerçekten tarihi bir ana tanıklık ettik. Silahların yüklendiği son kamyonların yola çıkmasıyla bu savaşa son nokta konuldu, çatışmalar tamamen sona erdi ve ulusumuz için yeni bir dönem başladı” dedi. Santos, Kolombiya barış süreci ile Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştı.