Kolombiya’da barış anlaşmasıyla silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) eski lideri Hernan Dario Velasquez, Venezuela’da öldürüldü.

FARC’ın eski lideri Velasquez, Venezuela’da öldürüldü

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) eski lideri Hernan Dario Velasquez, Venezuela’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

BBC'nin haberine göre, "El Paisa" lakabıyla bilinen Velasquez, Apure eyaletinde silahlı saldırıya uğradı.

Kolombiya ordusu, Velasquez'in öldürüldüğü bilgisini doğrulamazken, yerel basında, paralı askerlerin ödül için eski FARC liderini öldürmüş olabileceği yönünde haberler yer aldı.

Velasquez'in ismi, 2016'da, Küba’nın başkenti Havana'da yürütülen barış görüşmeleri ve örgütün 2019'de ateşkesi sona erdirerek silahlanma çağrısı yaptığı dönemde öne çıkmıştı.

FARC ve yeni siyasi parti Toplumun Alternatif Devrimci Gücü lideri Rodrigo Londono da Ocak 2020’de yaptığı açıklamada, eski FARC liderleri Ivan Marquez ile Hernan Dario Velasquez'in kendisini öldürmesi için tatilini geçirdiği çiftliğin yakınlarında 2 suikastçı gönderdiğini, ‘bu suikastçıların güvenlik güçlerince öldürülmesiyle’ kurtulduğunu iddia etmişti.

FARC'ın eski komutanlarından, gerçek adı Seuxis Paucias Hernandez Solarte olan 53 yaşındaki Jesus Santrich ise 17 Mayıs'ta, Kolombiya ordusunun organize ettiği bir pusuda hayatını kaybetmişti.

FARC ŞİMDİ SENATO’DA

Kolombiya'da, devlet ile FARC arasında 52 yıl süren iç çatışma, yaklaşık 260 bin kişinin ölümüne ve 6 milyon kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Ülkedeki çatışmaları büyük oranda bitiren barış anlaşması, Küba'da uzun süren müzakerelerin ardından Kolombiya'nın başkenti Bogota'da 24 Kasım 2016'da eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

İlk kez 2018'de parlamentoya giren FARC, Senato ve Temsilciler Meclisinde 5'er üye ile temsil ediliyor.

Eski FARC militanı Guillermo Torres, 27 Ekim 2019'da ülkede düzenlenen yerel seçimlerde başarılı olarak belediye başkanlığı görevini kazandı.

Aynı şekilde eski FARC militanı Sandra Ramirez, Kolombiya Senatosunda İkinci Başkan Yardımcısı oldu.