Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri, 50 yıl süren iç savaşın yapılan barışla sona ermesi ve silahların tesliminin tamamlanmasının ardından partileşme kararı aldı

FARC parti kuruyor

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), ülkedeki siyasi mücadelede yer almak için kuracağı partiyi 1 Eylül’de ilan edecek. Hükümetle barış anlaşmasının ardından silah bırakan FARC’ın yöneticilerinden Ivan Marquez ve Carlos Antonio Lozada, parti çalışmalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.


Örgütün hükümetle görüşmelerindeki Başmüzakerecisi Marquez, ağustos sonlarında yönetimin ve yol haritasının belirleneceği bir kuruluş kongresi düzenleyeceklerini bildirdi. Marquez, kurulacak partinin, Bogota’daki tarihi Bolivar Meydanı’nda 1 Eylül’de kamuoyuna duyurulacağını ifade etti. Barış anlaşmasının uygulamasına dair Kolombiya Kongresi’ndeki tartışmalara dikkati çeken Marquez, “Umarım Kongre toplumun özlem duyduğu uzlaşma ve barışla uyumlu hareket eder” dedi.

Suikast endişesi
Marquez, ülkede son dönemde yerel liderlere yönelik suikastlerde artık FARC militanlarının da hedef alınmaya başlandığına işaret ederek, bu konudaki endişelerini dile getirdi. Devlet Başkanlığı’nın insan hakları konusunda çalışmalar yürüten Defensoria del Pueblo birimi, silah bırakma sürecinden beri FARC’ın 5 militanının öldürüldüğünü açıklamıştı.

FARC, yarım yüzyılı aşan çatışma geçmişinin ardından 27 Haziran’da elindeki son silahı da Birleşmiş Milletler’e (BM) törenle teslim etmişti. Mesetas kenti kırsalındaki La Guajira toplanma alanında yapılan törene Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault ve örgüt Lideri Rodrigo Lonodono katılmıştı.

50 yıl süren savaş
Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına, militanların toplanma alanlarına ulaşmasının ardından 1 Mart’ta geçilmişti. FARC, 17 Mart’ta 140 silahını teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinin ardından ilk kez silah bırakmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

***

ELN ile görüşmelerin üçüncü turu başladı

Diğer yandan Kolombiya hükümeti ve ülkenin FARC’tan sonra ikinci büyük silahlı örgütü olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki barış görüşmelerinin de üçüncü turu başladı. Ekvador, Brezilya, Küba, Şili, Norveç ve Venezuela’nın garantörlüğünde süren görüşmelerde Papa Fransisco’nun eylüldeki Kolombiya ziyaretinden önce ikili bir geçici ateşkes anlaşması imzalanması üzerine konuşuluyor. Hükümet adına görüşmeleri yürüten Başmüzakereci Juan Camilo Restrepo, Twitter üzerinden iyi niyetli bir biçimde barış görüşmelerinin başladığını duyurdu. ELN müzakerecilerinden Bernando Téllez ise gazetecilere geçici ateşkesin “aşağı yukarı 3 ay” olacağını fakat daha sonra bu sürenin uzatılabileceğini söyledi.