Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren Farplas otomotiv firmasında, ücret artışı talebiyle kendilerini fabrikaya kapatan işçiler polis baskınıyla gözaltına alındı. Birleşik Metal-İş, 200 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Çayırova’da bulunan diğer fabrikalardan gelen işçiler de gözaltına alınan 200 işçi ve sendika yöneticileri için Farplas önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Gözaltına alınan işçiler ifade işlemleri tamamlandıktan sonra serbest bırakıldı. Gözaltı sırasında bir işçinin ayağının kırıldığı belirtildi. Ayağı alçıya alınan işçinin gözaltında ifade vermeyi beklediği öğrenildi.

Farplas fabrikasına baskın: Gözaltına alınan işçiler serbest bırakıldı

EMEK SERVİSİ

Plastik otomotiv parçaları üreten Farplas firması, asgari ücrete yapılan artışı kendi çalışanlarına yansıtmadı. Maaşları asgari ücret seviyesine kadar gerileyen işçiler zam talep etti. Ancak yapılan zam teklifleri tatmin edici olmadı. Bunun üzerine işçiler 19 Ocak’ta iş bırakma eylemi yaparak üretimi durdurdu.

Eylem üzerine işveren işçilerle görüşmelere başladı. 20 Ocak’ta üretim tekrar başladı. Müzakereler devam ederken örgütsüz olan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmaya başladı. Sendika üyelikleri başlayınca işçiler işverenin üye olmaktan vazgeçmeleri koşulunda yüksek zamlar yapılacağı yönünde sözler verdiğini açıkladı.

Örgütlenme çalışmalarının devam etmesi üzerine 27 Ocak’ta sendikanın Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunmak için gerekli olan üye sayısına yaklaştığı sırada sendikalı ve sendikasız 100 işçi Kod-29 ile işten atıldı. İşçilere gerekçe olarak 19 0cak tarihinde yaptıkları iş bırakma eylemi gösterildi.

SLOGANLARLA VARDİYE DURDURULDU

Fabrikada gece vardiyası sloganlarla üretimi durdurdu. Tazminatları ödenmeden işten atılan işçiler de fabrika içerisine alındı.

Kendilerini fabrikaya kapatan işçiler, bu sabah yapılan baskınla gözaltına alındı.

Birleşik Metal-İş, içerde direnen ve dışarda dayanışma için bulunan işçilerden, sendika yönetici ve temsilcilerinden 200 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İşçilerle dayanışma için Farplas fabrikası önünde gelindiği bildirildi.

İŞÇİLER, GÖZALTINA ALINANLAR İÇİN YÜRÜDÜ: "DERHAL SERBEST BIRAKIN"

Öte yandan Çayırova’da bulunan diğer fabrikalardan gelen işçiler, gözaltına alınan 200 işçi ve sendika yöneticileri için Farplas önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Burada bekleyişini sürdüren işçiler arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını ve taleplerin bir an önce yerine getirilmesini istedi.

Birleşik Metal-İş’te örgütlü Farplas işçilerine kamu emekçileri sendikaları da dahil olmak üzere diğer sendikalardan da yoğun destek geliyor. Siyasi parti ve emek örgütleri üyeleri de Farplas önünde destek eyleminde bulunmak toplanıyor.

Çağdaş Hukukçular Derneği de gözaltına alınan işçiler ve sendika yöneticileri için sürecin takipçisi olduklarını belirtti. Birçok avukat gözaltı sürecini takip ederken, işçilerin ifade işlemlerine devam ediliyor.

İFADESİ ALINAN İŞÇİLER SERBEST BIRAKILDI

İşgal eyleminde gözaltına alınan işçiler ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. İşçiler gözaltı sırasında bir arkadaşlarının ayağının kırıldığını belirtti. Ayağı alçıya alınan işçi hâlâ gözaltında ifade vermeyi bekliyor.

Serbest bırakıldıktan sonra konuşan bir işçi, gözaltına alınırken kendilerine şiddet uygulandığını, darp edildiklerini ve hakarete maruz bırakıldıklarını söyledi.

farplas-fabrikasina-baskin-direnen-isciler-gozaltina-alindi-974860-1.

Farplas işçsi, "Biz terörist değiliz, biz vatan haini değiliz. Bizi orada biber gazıyla, joplarla, plastik mermilerle yaka paça döverek aşağıya indirdiler. Bizi gözaltına aldılar. Biz fabrikaya zarar vermedik, biz orada direnişimizi gösterdik. Bizim sendikal haklarımızı savunduğumuz için orada oldu. Biz oraya yağlamaya gitmedik. Bize çok kötü darp ve şiddet uygulandı. Hakaretler uygulandı. Demek ki neymiş bu ülkede ekmeğinin peşinde koşan vatan haini oluyormuş, terörist oluyormuş" dedi.