Farplas işçileri: Birlik olursak kazanırız

Deniz Güngör

Kocaeli Çayırova’da faaliyet gösteren Farplas Otomotiv fabrikasında ücret artışı için iş bırakma eylemleri yapan ve sendikalaştıktan sonra işten atılan emekçiler, dün firmanın İstanbul Maslak’ta bulunan genel merkezi önünde eylem yaptı. Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra işten çıkarılan 150 işçi, işe iade ve ücret artışı talep etti.


Direnişlerine başladıkları ilk günden bugüne devamlı olarak işverenin baskısıyla karşılaştıklarını belirten bir işçi, “Devamlı yıpratıldık. Ancak gücümüzün farkına vardık. Eğer el ele birlik olursak bu kirli düzeni yıkabileceğimize inanıyoruz. Biz ayın 19’undan beri bir mücadele içerisindeyiz ve bu süreç içerisinde inanılmaz yıprandık. Hep beraber aydınlığa çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Emeklerinin karşılığının yoksullaşma olduğunu söyleyen işçi “Bize kışkırtıldığımızı söylüyorlar. 30 lira olan bir koli yumurta, 6 lira olan bir kilo patates, 3 lira olan bir ekmek bizi kışkırttı. Bizi yoklukla ezdiler, bizi açlığa mahkum ettikleri asgari ücretle kışkırttılar” ifadelerini kullandı. İşçilerin fabrikada polis tarafından darp edildiğini hatırlatan işçi, “Beni ve arkadaşlarımızı polis yerlerde sürükledi. Bizim istediğimiz sadece insanca yaşayabilecek bir ücretti. Polisin devletin sopası olduğunu gördük, devlet polisi sermayenin sopası olarak kullanıyor” dedi.

Basın açıklamasında konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da “Bu ülkenin anayasasını tanımamak gibi bir alışkanlığı olan Farplas işvereninin, iş ciddileşince çirkin yüzünü gösterdiklerini gördük. Farplas’ta insanlık suçu işlendi” dedi. Serdaroğlu, “İşçiler istedikleri zaman sendikalaşabilecekleri, istediği zaman alın terinin karşılığını alabileceği bir ülkedeyiz sanıyor. Yok öyle bir ülke burada, biz böyle bir ülkeyi kaybettik” ifadelerini kaydetti.