Farplas’ta sarı sendika dayatması

Deniz Güngör

Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren Farplas fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü olan işçiler, işveren tarafından Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’na üye olmaya zorlanıyor. Anayasal haklarının engellediğini belirten işçiler önceki gün fabrika önünde toplanarak sendika seçme haklarının gasp edilmesini protesto etti.


İşçiler, işverenin düşük zam dayatmasına karşı direnişe geçerek, ilk olarak Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmişti. Örgütlenme çalışmalarının hızlanmasının ardından işverenin, emekçilerin direnişini kırmak için yaklaşık 100 işçiyi işten çıkarırken aynı zamanda işçilerin işkollarının değiştirilerek örgütlenmenin önüne geçmeye çalıştığı iddia edildi. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Burada anayasal bir suç işleniyor” derken bir işçi, “Sendikamızdan ve direnişimizden vazgeçmeyiz” diye konuştu.

İşverenin baskılarına karşı sendikalarından vazgeçmeyeceklerini belirten bir işçi, “Arkadaşlarımız işten çıkarılma korkusu yaşıyor. Düne dek sendika istemeyen Farplas yönetimi neden şimdi sarı sendikayı sokmaya çalışıyor? Amaçları bizim davamızı düşürmek. Direnişte olan arkadaşlarımızı eğer o sendikaya üye yaparlarsa işten de çıkarabilirler sonrasında. Bilsinler ki biz ne direnişimizden ne de sendikamızdan vazgeçeriz” diye konuştu. İşverenin kendi düzenini bozmak istemediğini aktaran işçi şunları söyledi: “Düzenleri bozulmasın diye işçilerin yanında olan bir sendika istemiyorlar. Farplas yönetimi bizim sendikamızı tanımamakta direniyor ancak biz de direniyoruz. Zorla da biz fabrikaya gireceğiz. Yeri gelecek kapı önlerine, holdinglerine, evlerine kadar gideceğiz ve kesinlikle pes etmeyeceğiz.”

ANAYASAL SUÇ İŞLENİYOR

Farplas yönetiminin işçilerin anayasal hakkını ihlal ettiğini vurgulayan Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “İmalat müdürleri, şefler tezgâh tezgâh gezerek işçilerin Türk Metal’e üye olmalarını söylüyor ve direnen arkadaşlarımızı işiyle tehdit ediyorlar. Burada hukuksuz bir süreç işlenerek arkadaşlarımıza baskı yapılıyor” dedi. İşçilerin sendika seçme özgürlüğü olduğunu hatırlatan Aydın şunları kaydetti: “Türk Metal’in oraya girmesi ‘İşçi haklarını geliştireyim, toplu sözleşme yapalım’ mantığıyla gerçekleştirilmiyor. Sendika olarak bizim amacımız işçilerin haklarını savunmak ve geliştirmekse eğer bunun için birlikte mücadele etmeliyiz. Burada anayasal bir suç işleniyor. Sendika işçilerin örgütüdür, işverenlerin çağırmış olduğu bir sendikadan işçilere fayda gelmez.”