Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, RTÜK'ün Halk TV ve TELE 1'e 5 gün yayın durdurma cezası vermesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "RTÜK, artık Türkiye’de basın ve yayın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri haline gelmiştir" ifadelerini kullandı

Faruk Bildirici: RTÜK, basın özgürlüğünün önündeki engellerden biri haline geldi

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, RTÜK'ün Halk TV ve TELE 1'e 5 gün yayın durdurma cezası vermesine tepki gösterdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) alınan kararla Halk TV ve TELE 1'e 5 gün yayın durdurma cezası verildi. Program durdurma yerine yayın cezası verilmesi nedeniyle iki televizyon kanalının ekranlarının beş gün kararacağı bildirildi.

İki televizyon kanalı aynı cezayı bir kez daha alırsa, lisansları iptal edilecek ve yayın hayatları son bulacak.

CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen, ancak mevzuata ilişkin bazı uyarılarının ardından RTÜK üyeliği AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla 3,5 ay sonra düşürülen Faruk Bildirici, karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cezasının “haksız ve ölçüsüz” olduğunu söyleyen Bildirici, “RTÜK, artık Türkiye’de basın ve yayın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri haline gelmiştir” dedi.

"RTÜK, İKTİDARIN KULLANIŞLI AYGITIDIR"

Halk TV ve Tele1’e verilen 5 günlük yayın durdurma cezasının “haksız ve ölçüsüz” olduğunu belirten Bildirici, şu şunları söyledi:

“Siyasi iktidarın özgür ve eleştirel yayıncılığa tahammül edemediğinin yeni bir kanıtı bu cezalardır. RTÜK, iktidarın tahammülsüzlüğünün kullanışlı aygıtıdır. Bütün demokrasi güçleri ve gazeteciler siyasi iktidarın özgür ve eleştirel yayıncılığa karşı giriştiği bu topyekun saldırıya karşı direnmelidir. Sonunda kazanan demokrasi ve basın özğürlüğü olacaktır.”