Son iki günde 8 binden fazla Fas'lı mülteci yüzerek veya yürüyerek İspanya'ya geçiş yaptı. Bir çocuk cebine yerleştirdiği pet şişelerle kıyıya kadar yüzdü.

Fas'tan İspanya'ya mülteci akını: Mülteci çocuk pet şişeyle yüzerek kıyıya ulaştı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fas'ta 17 Mayıs tarihinde başlayan mülteci akınının sonucunda son 48 saatte 8 bin mülteci İspanya'ya geçiş yaptı. Fas hükümetinin göz yumduğu geçişler için İspanya, sınıra saldırı var dedi. Bir çocuğun cebine yerleştirdiği pet şişelerle yüzerek bir plaja varmasının görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

İspanya'ya son 2 günde Fas üzerinen yüzerek ve yürüyerek ulaşan mülteci sayısı 8 bini geçti. İspanya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, son 48 saatte bin 500'ü çocuk 8 bin mültecinin geçtiği aktarıldı. 5 bin 600 mülteci, polis tarafından sınır dışı edildi. Mültecileri denize atarak sınır dışı eden İspanyol polisi büyük tepki topladı.

DİPLOMATİK KRİZ

Fas, Avrupa'ya geçiş için Afrika'nın en yoğun bölgesi. Fakat Fas hükümetinin görmezden geldiği geçişler, İspanya hükümeti tarafından olağan dışı bulundu. Yetkililer, göç yoğunluğunu plajlara saldırı olarak yorumladı.

Fas'ın geçişlere göz yumması ise İspanya'ya diplomatik karşılık olarak yorumlandı. Ülkenin Batı Sahra bölgesinde bağımsızlık mücadelesi veren Polisario lideri İbrahim Ghali'nin İspanya'da koronavirüs tedavisi görmesine tepki olarak sınırların açıldığı yorumu yapıldı.

Son 2 günde yaşanan geçişlerin büyük kısmı yüzerek gerçekleşti. Cebine pet şişeler koyarak İspanya'nın Ceuta kentindeki El Tarajal plajına ulaşan bir mülteci çocuğun videosu ise sosyal medyada büyük tepki topladı.