Brezilya’da 7 Ekim’de gerçekleşecek seçimin favorilerinden aşırı sağcı aday Bolsonaro’yu yüzbinler protesto ediyor. Protestoların ortak sloganı ise “Ele Não (O olmaz)”

Faşist adaya karşı yüz binler sokakta: O olmaz!

Brezilya’da 7 Ekim’de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde, diktatörlük dönemini temsil eden, eski asker ve milletvekili Jair Bolsonaro’nun başkan adaylığı “EleNão /O olmaz” denilerek protesto edildi. Brezilya’da kadın örgütlerinin öncülüğünde düzenlenen gösterilerde Sao Paulo, Brasilia ve Rio de Janeiro gibi çok sayıda kentte yüz binlerce kişi “Faşizm, bir daha asla” demek için önceki gün yürüdü. Düzenlenen eylemlerde Irkçı, kadın düşmanı ve homofobik başkan istemiyoruz diyen kadınlar en öndeydi.

Diktatörlük destekçisi
Ülkede 1964-1985 yıllarında hüküm süren askeri diktatörlüğe olan sempatisini sürekli dile Bolsonaro, anketlerde ise birinci sırada görülüyor. Ancak kamuoyu araştırmaları seçimin ikinci tura kalacağına işaret ediyor.
Sosyal Liberal Partinin (PSL) başkan adayı olan Bolsonaro seçimlerde başkan yardımcısı adayının Brezilya Emeğin Yenilenmesi Partisinden emekli General Hamilton Mourao olacağını duyurmuştu.

Mourao, Brezilya’nın yolsuzluk sorununun çözülmesi için ordunun yönetime müdahale etmesi gerektiğini savunan yorumlarıyla kamuoyunun gündemine gelmişti. Sao Paulo’daki Mason Locası’nda konuşma yapan emekli general, “Yasa dışı işlere bulaşanları kamu hizmetinden mahkemeler uzaklaştırmazsa ordu uzaklaştırır” ifadesini kullanmıştı.
Geçmişte Brezilya ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Bolsonaro’nun yolsuzlukla ve suçla mücadele konusundaki sert söylemleri, onu seçim anketlerinde en popüler aday haline getirmiş durumda. Bolsanaro son yapılan seçim anketinde yüzde 28 ile birinci sırada yer alıyor.

LULA’nın adaylığı engellendi
İşçi Partisi’nin (PT) ve eski devlet başkanı Lula da Silva’nın öncülük ettiği sosyal demokrat güçler tüm yatırımlarını bu seçime yaptılar, tüm halk mücadelesi sürecini seçim taktiklerine eklemlediler. Lula’nın devlet başkanlığı adaylığının yolsuzluk suçlamalarıyla iptal edilmesinin ardından da İşçi Partisi, halk desteğini toplamayı başararak Sao Paulolu bir sosyolog olan Fernando Haddad’ı yeni adayı olarak gösterdi.

Adaylık sürecini sonuna kadar zorlayan Lula’nın Haddad’a önemli bir seçim enerjisi devretttiği düşünülüyor. Haddad seçim anketlerine düşük puan ile başlamasına rağmen adaylık için adının geçmeye başlamasından bu yana halk desteğini yüzde 4’ten yüzde 9’a yükseltti.

3.4 milyon kişi oy kullanamayacak
Brezilya’da 7 Ekim’de yapılacak devlet başkanı seçimi için parmak izi kaydı yaptırmadıkları gerekçesiyle 3.4 milyon kişi oy kullanamayacak. Brezilya Yüksek Mahkemesi, önceki gün aldığı kararla 7 Ekim’de yapılması planlanan devlet başkanı seçimi için parmak izi kaydı yaptırmayan vatandaşların oy kullanmasını yasakladı.

İlk tur 7 Ekim’de
Brezilya’da seçimlerin ilk turu 7 Ekim’de yapılacak. İlk turda herhangi bir adayın yüzde 50 çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Ekim’de ikinci tura gidilecek. Siyasi gözlemciler seçimin ikinci tura kalması halinde Bolsanaro’nun İşçi Partisi adayı Fernando Haddad’a karşı şansının düşük olacağını tahmin ediyor.