Fatih Ormanı’nı yapılaşmaya açacak imar planı mahkeme tarafından durduruldu

Doğuş-Bilgili ortaklığıyla Fatih Ormanı’nda hayata geçirilmek istenen ve ormanı imara açacak olan ’Park Orman Tabiat Parkı Projesi’yle ormanda villa tipi konut ve lüks lokanta gibi yapılar inşa edilmesi planlanıyordu.

Diken’in haberine göre proje için daha önce alınan ’ÇED gerekli değildir’ kararı İstanbul 13’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, bunun üzerine yeni bir ÇED raporu hazırlanmıştı. TMMOB Orman Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası da projeye karşı dava açmıştı.

Kuzey Ormanları Savunmasının (KOS) yazılı açıklamasına göre İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, projenin nazım imar planı ve uygulama imar planını, ’Geri dönüşü olmayan zararlar doğurabileceği’ gerekçesiyle durdurdu. Kararda, imar planlarının, ormanda yapılaşma koşulları oluşturan ve inşaat alanını arttırıcı şekilde olduğu, plana dayanarak yapılan inşaat projesinin nitelik ve nicelik açısından konaklama niteliğini kalıcı hale getirdiği kaydedildi. Projenin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı da vurgulandı.