10 yıl önce ‘her çocuğa tablet’ iddiasıyla başlayan FATİH Projesi’ne 2015-2018 arasında 1 milyar TL harcandı. ERG raporuna göre projedeki hedeflerde başarısız olundu.

FATİH Projesi’ne 1 milyar TL

Volkan Ateş

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) geçen günlerde Eğitimin İçeriği Raporu’nu yayımladı. Raporda FATİH Projesi’ne ilişkin MEB tarafından 2015-2018 arasında 1 milyar TL’den fazla harcandığı belirtildi.

Raporda en çok “FATİH Projesi Bileşenleri Hizmet Alımı Modeli kapsamında okullara altyapı ve donanımların sağlanması (Tabletsiz)” ve “FATİH Projesi Bileşenleri Hizmet Alımı Modeli kapsamında okullara altyapı ve donanımların sağlanması (Tabletli)” kalemlerine para harcandığı vurgulandı.

Raporda, “FATİH projesi 10 yıl önce kamuoyuna duyurulurken fırsat eşitliğini artırma gibi eğitimin en hayati işlevlerinden biri gerekçe olarak ön plana çıkarıldı. Ancak gerek projenin yapılandırılma sürecindeki sorunlar gerekse plansız uygulamalar nedeniyle bu işlevin etkin gerçekleştirilmesi mümkün olamadı” ifadeleri kullanıldı.

FATİH’in her öğrenciye tablet dağıtımı, akıllı sınıfların sayısının artırılması gibi birçok hedefi olduğu ifade edilen raporda projenin son zamanlarda MEB’in gündeminde üst sıralarda yer almadığı ifade edildi. Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2017 ve 2018 Sayıştay Denetim Raporlarında FATİH projesinin “mali saydamlık ve hesap verilebilirlik” ilkelerine aykırı uygulamaları nedeniyle yer aldığı da raporda yer aldı.

Raporda ayrıca öğretmenlerin ve öğrencilerin FATİH Projesi içinde yer alan EBA’ya ilişkin görüşleri de yer aldı. Buna göre hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin EBA’yla ilgili daha önce eğitim almamış olmalarının önemli bir eksiklik oldu ve pandemi sürecinde en az iki-üç hafta EBA sistemini öğrenmekle zaman kaybedildi.