İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarına yanıt vererek, "Ben kendisini ilgili kişiye havale ettim. O da Sayın Cumhurbaşkanı'dır" dedi. Fatih Sultan Mehmet tablosuna ilişkin ön inceleme başlatılmasına ilişkin konuşan İmamoğlu, başmüfettişe tepki gösterdi: "Öyle bir gaza geldi ki, kendisinin militanlık görevini daha üst seviyeye nasıl taşırım çabası içinde olduğunu görüyorum."

'Fatih tablosu' hakkında ön inceleme: İmamoğlu'ndan başmüfettişe tepki geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih sultan Mehmet tablosunun alınımına ilişkin bir kez daha ön inceleme başlatılmasına tepki gösterdi. İncelemeyi yürüten başmüfettişe yönelik konuşan İmamoğlu, "Kendisini ‘AK Parti militanı’ olarak tariflediğim Sayın müfettiş, öyle bir gaza geldi ki, kendisinin militanlık görevini daha üst seviyeye nasıl taşırım çabası içinde olduğunu görüyorum" dedi.

Ekrem İmamoğlu, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında yeniden düzenlenen ve büyük oranda yurttaşların kullanımına açılan Sarayburnu Parkı’nda incelemelerde bulundu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Alpay ile Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Çağatay Seçkin’den tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili bilgi alan İmamoğlu, açıklamalarda bulundu.

“İstanbul'un bu kadar cazibesiyle önde duran bir alanını, bu kadar metruk bırakmak, aslında bir yönetimin ilgisizliğinin simgesi olabilir” diyen İmamoğlu, “O günkü fotoğraflarla bugünkü fotoğrafı yan yana koyduğunuzda, Sarayburnu, bir yönetimin ilgisizliğini simgesi diye anlatılabilir bir nokta. Beni çok üzmüştü. Göreve geldiğimin ikinci ya da üçüncü ayında, buradaki anıtla ilgili bir şikayet alınca, hemen koşa koşa buraya gelmiştik ve çevresindeki bakımsızlığı da görünce üzülmüştüm. Sonra arkadaşlarımla oturduk, konuştuk ve bir proje süreci başlattık. Ve projenin kurul süreci takip edildi. Ne yazık ki orada, 2 yılı aşkın bir süre tartışmalarla sürdü. Ve sonucunda izin çıkar çıkmaz ihalesi, vesairesi başladık. Çok hızlı bitirdik” ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZ İNDİRİMİ YANITI: İGDAŞ'IN PAYINDAN KESTİLER

İmamoğlu, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İstanbul'daki doğalgaz indirimine ilişkin bir soruya İmamoğlu, "Yani ‘Doğalgaz indirimi yaptık’ diye açıklamalarını böyle hafif gülümseyerek izliyorum. Yapılan şey, doğalgaz indirimi değil. Biliyorsunuz; doğalgazın İstanbul'daki dağıtımını İGDAŞ yapıyor. Ve İGDAŞ, Türkiye'deki doğalgazın en büyük payının neredeyse dağıtımını yapan kurum. Gaz dağıtım şirketlerinin tarifelerini planlayan EPDK, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu. Genelde aslında istişareyle bu konular tartışılır, konuşulur. Ama hiçbir istişare yapmadan, ‘Biz indirim yaptık’ diye bir açıklamayla tariflediler. Burada yaptıkları şey, İGDAŞ'ın kendi idari paylarını yönettiği kısmın yüzde 56’sını keserek bir fiyat açıklamaları oldu" yanıtını verdi.

"Yani aslında İGDAŞ'ın payından kesmiş oldular" diyen İmamoğlu, şunları söyledi: "Yoksa, İGDAŞ'a girişle ilgili herhangi bir indirim yoktur. Ama her halükarda gerçekten İGDAŞ'ın şu anda bu var olan payıyla beraber, kesintinin yapılmış payıyla beraber, idari giderlerini bile karşılayamama riski vardır. Bu aslında bir nevi, tabiri caizse, İstanbul'un kurumlarının elini daraltma girişimidir. Ama ona rağmen ben şöyle bakıyorum: Her koşulda, şu zor günlerde, ekonominin zor koşullarında… Ki bu da onun bir ispatıdır… İnsanlar böyle bir sıkıntı çekmezse, niye böyle bir hamle yapılsın. İGDAŞ olarak, İstanbul Belediyesi olarak İstanbulluların bütçesine bir katkı sunuluyorsa, bu bizim için sevindiricidir. Ama söyleyeyim: Hükümetin bir katkısı yoktur. İGDAŞ'ın payının kesilmiş hali vardır şu anda. Bütün vatandaşlarımız bunu bilsin. Şu anki durum bu.”

SOYLU’YA “CENAB-I HAK” YANITI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun “Defalarca arama yapıp, şahsımla görüşme yaptığı her şeyden önce Cenab-ı Hak'kın kayıtlarında ve sonrasında beşer olarak bizlerin de kendi zihninde mevcuttur” sözlerine yanıt veren İmamoğlu, şunları söyledi:

“Ondan sonra benim de cevabım var. Onu belki okudunuz, belki okumadınız. Bir kere söyleyeyim; ‘Kendi yalan ifadelerine, iftiralarına, o kötü diline kayda geçerken Yaradan'ın, Cenab-ı Hak’kın, Cenab-ı Allah'ın ismini oraya eklemesin. İddialarını, yalanlarını, iftiralarını sadece yalın haliyle yazmasını tavsiye ediyorum’ diye yazdım. Oradayım ben. Daha geçenlerde deyip, yaptığı açıklamadan sonra bunu döndürüp ta Kovid dönemindeki paralara el konmasıyla ilgili telefona götürmesi, acizliktir. İstifa etmesi konusundaki cesareti gösterememesinden dolayı şu anda böyle bir kaçak yol arıyor. Ben kendisini ilgili kişiye havale ettim. O da Sayın Cumhurbaşkanı'dır. Bana soruyorlar, ‘Niye mentionladınız’ diye; sebebi odur. Bundan sonra gereğini Sayın Cumhurbaşkanı yapar, diye düşünüyorum.”

“BU KADAR İFTİRACI BİR İNSAN, O KOLTUKTA NASIL DURUR?

"İBB'de çalışan bir itfaiye erinin şehit yakını olduğu söylendi. 2014’te PKK dağ kadrosuna katılan bir isim olduğu söylendi. Siz bu polemikle ilgili ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya İmamoğlu, şöyle yanıt verdi:

“Ben bir kere başta şunu söyleyeyim: Bir şehit yakınına haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Gerekçesi ne? Bir; bir kere işe alınırken bir eleman, itfaiye eri, koşullar, süreçler işletildi ve o dönemde Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar gereği, adli sicil kaydı ve bununla ilgili soruşturma yapılamıyordu ve alındı. İddiaya bakar mısınız? ‘Dağa çıkmış bir terörist’ dediğiniz bir insan, elini kolunu sallaya sallaya İstanbul'da niye dolaşıyor o zaman? Ben size bir şey diyeyim mi? O kadar mazlumun ahı var ki. Bu kadar iftiracı bir insan, o koltukta nasıl durur? Yani bir şehit yakınına dahi bu haksızlığı, bu hukuksuzluğu yaptığını düşünüyorum. Dediğim gibi; madem ki dağa çıkmış bir terörist; tutuklayın. Alın götürün. Şimdi götürün. Böyle bir iftira olabilir mi? Bu dediğinize evinizdeki insanlar, çoluğunuz, çocuğunuz, eşiniz, aileniz inanmaz. Kendi evinde bir sandık koysun, oylama yapsın, ‘Yüzde 80 yalan konuşuyorsun’ çıkar. Öyle bir sonuç çıkar. Üzülüyorum. Şehit yakınına haksızlık yapıldığını düşünüyorum.”

FATİH TABLOSUNA ÖN İNCEME

İBB'nin satın aldığı Fatih Sultan Mehmet tablosu ile ilgili başlatılan ön inceleme hakkında da değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, “Bir kere Fatih Sultan Mehmet'in tablosunu ülkemize getirmekten, onur ve gurur duyuyoruz. Benim hayranlık duyduğum, geçmişimizin önemli yöneticilerinden, padişahlarından birisidir. Öyle bir eseri, ardından da Kanuni Sultan Süleyman'ın tablosunu getirdik. Bizim bu yaptığımız işi, Valilik üzerinden bir soruşturmayla, birinin şikayeti üzerine yapmışlardı. O zaman Valilik baktı ki bu işin arkası boş, ‘Soruşturmaya gerek yoktur’ kararı verdi. Ama kendisini ‘AK Parti militanı’ olarak tariflediğim Sayın müfettiş, öyle bir gaza geldi ki, kendisinin militanlık görevini daha üst seviyeye nasıl taşırım çabası içinde olduğunu görüyorum" ifadelerini kullandı.

"Ama buradan söyleyeyim: Elbette AK Parti'nin teşkilat olarak genel merkezinde, İstanbul'da aklı başında yöneticileri var" diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: "Böylesi bir insanın, böylesi bir tutumun onlara dahi nasıl zarar vereceklerini görüyorum şimdiden ve uyarıyorum: ‘Fatih Sultan Mehmet'in tablosunu niçin aldın’ diye soruşturulmak benim için gurur vesilesi olur sadece milletimiz adına. Ama bu işin arkasını bırakmayacağım. Bu şahsi çıkarlarını, kendi kişisel kariyeri için yapamayacağı olmayan bir kişinin, müfettişlik yetkisini kullanarak hukuksuzluk zemini yaratmasından dolayı, elimden gelen bütün hukuki mücadeleyi hayatım var oldukça kendisiyle yapacağım, bugüne kadar yaptıklarından ve bundan sonra yapacaklarından ötürü. O kurumun çok namuslu müfettişleri var, biliyorum. Umarım bu tür insanlardan ayıklanır ve o kurumlar daha fazla zarar görmez.”