Fatma Şengül’ü öldüren Zeynel Akbaş’a uygulanan haksız tahrik indirimi kararına itiraz eden aile ve avukatlar dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne taşımış, mahkeme sanığa uygulanan indirimin kaldırılarak cezanın müebbet hapse çevrilmesine karar vermişti. Sanık müdafiinin itirazı Yargıtay tarafından reddedilerek müebbet hapis cezası onandı.

Fatma Şengül'ün katili Zeynel Akbaş'a verilen müebbet hapis cezası onandı

Fatma Şengül davasında, Yargıtay 1. Ceza Dairesi sanık müdafinin haksız tahrik indirimi ve sağlık sebepleri gibi gerekçelerle müebbet hapis cezasına yaptığı itirazları reddetti.

Yargıtay, istinaf mahkemesinin kararını hukuka uygun bularak Zeynel Akbaş hakkında verilen müebbet hapis cezasını onadı.

NE OLMUŞTU?

30 Mart 2019'da Maltepe’deki evinin önünde Zeynel Akbaş isimli erkek tarafından katledilen Fatma Şengül cinayetinin ardından gözaltına alınan ve tutuklanan Akbaş'ın duruşması Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Akbaş'ın davasında, 19 Aralık 2019'da görülen duruşmada karar çıkmıştı.

Çelişkili ifadelerine rağmen "dengesizim, tansiyon hastasıyım, yoksa yapmazdım" sözlerini indirim sebebi gören mahkeme heyeti, tanığa “haksız tahrik" indirimi uygulayarak 18 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, bu kararı verme nedenini ise 4 görgü tanığından sadece birinin verdiği "Fatma Hanım belki hakaret etmiştir" ifadesine dayandırdı.

5 Nisan 2019 tarihinden bu yana tutuklu olan Akbaş'a müebbet hapis cezası verilmesine rağmen haksız tahrik indirimi uygulanarak cezanın 18 yıla düşürülmesi üzerine dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşındı. İstinaf incelemesinin yapılmasını isteyen Fatma Şengül’ün ailesi ve avukatları, ilk derece mahkemesinin kararının bozularak Zeynel Akbaş hakkında verilen indirim hükmünün kaldırılmasını ve tasarlanarak öldürme suçundan hüküm kurularak ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesini talep etti.

Sanık Zeynel Akbaş, hastanedeki ifadesinde cinayet silahını 2 yıl önce Suriyeli birinden satın aldığını söylemiş, mahkemedeki ifadesinde ise silahın ölen babasından 4 sene önce miras kaldığını ifade etmişti. Bunun üzerine Şengül ailesinin avukatının sanığa yönelttiği ‘’Baban ne zaman öldü’’ sorusu ise sanık tarafından ‘’1999 senesinde’’ şeklinde yanıtlanmıştı.

Duruşmadaki ifadesinde sanık Zeynel Akbaş, evden peynir almak için markete gittiğini ve Fatma’yı gördüğünü, Fatma’nın kendisine hakaret ettiğini ve bunun üzerine Fatma Şengül’ü vurduğunu; cebindeki silahın da babasından miras kalma olduğunu söylemişti. İfadesinin devamında ise sanık, yüksek tansiyon hastası olduğunu ve Fatma’yı orada görünce dayanamadığını, tansiyonunun çıktığını ve bu yüzden cinayet işlediğini sözlerine eklemişti.