Fatsa'nın Sefaköy Köyü’nde kullanılan tek su kaynağının bir alabalık tesisine verilmesine tepki gösteren bölge halkına, jandarma biber gazıyla müdahale etti. 11 kişi gözaltına alınırken, Sefaköy Köyü Muhtarı Yusuf Kaynar, "Köylüler fındık ağaçlarının dallarına kelepçelendi. An itibariyle köyümüzde su yok" dedi.

Fatsa'da suyunu savunan yurttaşlara jandarma müdahalesi: 11 kişi gözaltına alındı

Gökay BAŞCAN

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Sefaköy Köyü’nde kullanılan tek su kaynağının bir alabalık tesisine verilmesine tepki göstermek için bir araya gelen bölge halkına jandarma müdahale etti. Önceki gün yapılan müdahalede 11 kişi gözaltına alındı, 2 kişi gece nezarethanede bekletildi.

Sefaköy Köyü’nün tek içme suyu ve yurttaşların tarımda kullandığı su Sağlık Alabalık Restaurant’a kiralandı. Suyun satılamayacağını bölge halkının temel ihtiyacı olduğunu belirten yurttaşlar dava açtı. Yerel mahkeme bölge halkının lehine karar verdi. Karar restaurant sahibi tarafından temyiz edildi. Samsun İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay kararı bölge halkının aleyhine bozdu.

Kaynak suyunu restauranta bağlamak için gelen yetkililerle ile bölge halkı arasında gerginlik çıktı. Bunun üzerine bölgeye gelen jandarma biber gazıyla müdahale etti, gözaltı yaptı.

BirGün’e konuşan Sefaköy Köyü Muhtarı Yusuf Kaynar, “Gelen yetkililere suyun kesilemeyeceğini, tabii ihtiyaçlar olduğunu söyledik. İnsanlar içme suyu bulamazken şirkete kaynağı veriyorlar. Bir kişinin üzerine 3-4 jandarma çullandı. Biz askere karşı gelmedik, hakaret etmedik. Ama köylüler fındık ağaçlarının dallarına kelepçelendi. An itibariyle köyümüzde su yok” dedi.

SOL Parti Fatsa İlçe Başkanı Resul Şahin de konuya ilişkin açıklama yaptı. Şahin, “Su ticari bir meta değildir. Anayasa’ya göre tüm canlılar suya erişim hakkına sahiptir. Buradaki ver olan uygulamalar tamamıyla Anayasa’ya aykırıdır. Suyun alabalık çiftliğine verilmesinde kamu yararı yoktur” ifadelerini kullandı.

Yaşananların ardından bölgeyi ziyaret eden CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adı Güzel şöyle konuştu: “Şuanda buradaki insanların yemek pişirmeye suyu yok. Suyun anavatanında, su coğrafyasında 400 insan susuz kaldı. Kim bıraktı, Ordu Valiliği’ne bağlı kurumlar suyu 400 insan yerine bir alabalık çiftliğine tahsis etti. Büyükşehir de seyrediyor. Su hakkında öncelik bir insan, iki tarım, üçüncü ise işletmedir.”