SOL Parti, Ordu Fatsa'da 24 Temmuz'da düzenleyeceği Fındık Mitingi öncesi kentin köylerinde halkla bir araya geliyor.

Fatsa 'Fındık Mitingi'ne hazırlanıyor: Hakkımızı söke söke alacağız

DİLAN ESEN

SOL Partililer, 'Fındığımıza Emeğimize Doğamıza sahip çıkalım' mitingi kapsamında bugün Fatsa'da Kayaköy, Demirci Köyü'nü ve Çayırköy'ü ziyaret etti.

Kayaköy'de konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, şunları söyledi:

"24 Temmuz'da Fatsa'da Fındık mitingimiz var. En az 70 lira diyoruz ki en azından kimse zararla çıkmasın. Ben de bu topraklarda büyümüş birisiyim. Fındığın bizi okuttuğu, doyurduğunu bilirim ama artık kimseyi doyurmuyor. Çünkü bizim fındığımızı değersizleştirdiler. O miting, o kürsü bizim değil Fatsa'nın kürsüsü. Zenginlerin hayat derdi yok, onlar rahat çünkü bizim emeğimizi sömürüyorlar. Sesi duyulmayan talebi görülmeyen bu ülkenin milyonları var. Devrimci Yol 70 lira hakkımız demişti, bugün de 70 lira hakkımız mutlaka alırız diyoruz. Belki vermeyecekler ama biz hakkımız için mücadele etmezsek kimse bizim sorunumuzu çözmeyecek. Biz Fatsa Meydanı'nı umut meydanına dönüştereceğiz. Toprağımızı değiştirdiler çünkü bir şirket kazansın diye toprağı sattılar. Şirketlerin bizim hayatımızı mahvetmesine karşı da mücadele edeceğiz."

fatsa-findik-mitingi-ne-hazirlaniyor-hakkimizi-soke-soke-alacagiz-1042017-1.

Bir fındık üreticisi, "Aradan geçen sürede maliyetler çok fazla arttı. Yüzde 300'den fazla fark yapar. En ucuz azotlu gübre 8 bin liradan aşağı olmadı. 2022'deki krizi düşündüğümüz zaman 70 lira abartılı gelebilir ama bizi alıştırdılar düşük fiyata. Biz taban fiyat açıklanmasını bekliyoruz ama Ordu encümeni toplanıp amele yevmiyesi belirliyor. Bu köy üretmese şehirdekiler aç" dedi.

"TAŞ OCAĞI BELASI DA VAR"

Bir Kayaköylü ise "Hakkımızı arayalım. Önemli olan hak aramanın yöntemi, ne yapmamız lazım?" diye sordu.

Önder İşleyen, "Bize emeğimizin karşılığı verilmiyor. Herkes taban fiyat ne olacak diye bekliyor. Biz de diyoruz ki hayır üreten biziz, bizim sözümüz de olacak. Hakkımızı talep etmeliyiz. Bunu bu mitingle bırakmayıp hep birlikte yapmaya çalışacağız. 70 değil, hakkı 80 diyen de var" diye konuştu.

Bir üretici ise "Kayaköy'de taşocağı belası da var. Buna ses çıkarmazsak bu şirket köyü başımıza yıkacak" dedi.

DEMİRCİ KÖYÜ'NÜ ZİYARET

fatsa-findik-mitingi-ne-hazirlaniyor-hakkimizi-soke-soke-alacagiz-1042016-1.

Ardından Demirci Köyü ziyaret eden SOL Partililer, burada da halkla bir araya geldi. Demirci Köyü'nde konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, "Biz sizi dinlemeye geldik. Miting bir başlangıç, sadece Fındık fiyatı değil artık hayatımız söz konusu. Çok ağır bir yükü emekçi sınıfların sırtına yüklediler. Geçinmek mümkün değil. Fındık okul, ekmek ve düğün dernek demekti burası için ama şimdi bunların hiçbiri burası için mümkün değil. Topraklarımız şirketlere peşkeş çekiliyor. Bir avuç zenginin dışında kimsenin mutlu olmadığı bir ülke yarattılar. Emeği biz veriyoruz kararı bir başkası vermesin. Mitingden sonra hayatımızı geri almak için neler yapabiliriz? Biz mücadele etmezsek kimse bize hakkımızı, emeğimizin karşılığını vermeyecek. Türkiyede yok sayılanlar, işçiler, köylüler, emekçiler olarak bir arada olalım. Şenlikli bir miting yapalım bütün Türkiyeye umudun burada toplandığını gösterelim" dedi. Demircili bir yurttaş, "Fındığın dünyada cirosu 150 milyar dolarmış. Türkiyenin elde ettiği küçük bir rakam. Türkiye Fındık üretiminde birinci ama borsası başka bir yerde. Fiskobirlik devreden çıkana kadar fındıkta iyi kötü bir sistem vardı. Siyasi bir hesaplaşma uğruna fiskobirlik devreden çıkarıldı. Bizden alınan vergilerle yapılmış fiskobirlik arsaları, binaları satıldı. Kim sattı, kimin malıydı? Orası bizimdi. Nasıl olacak, yine örgütlenmekten geçecek. Sistemli bir politika uygulamalıyız" diye konuştu.

"HAYALLERİMİZİ SATTILAR"

Daha sonra Çayırköyü'nü ziyaret eden SOL Partililer, burada da halkla toplantı gerçekleştirdi. SOL Partili Yaşar Durmuş, "Bir haftadır Fatsa'nın köylerini geziyoruz. Fındık 70 lira olsun talebimizi pazar günü dile getireceğiz. Sanatçılarla birlikte meydanda olacağız. Bizden çok şey aldılar bu 20 yılda, hayallerimizi sattılar" dedi.

Önder İşleyen, şöyle konuştu:

"Hepiniz fındığın emeğini verenlersiniz. Gübre 4 katına, mazot 3 katına çıkmışsa bir tek çıkmayan fındık fiyatı. Bizden niye aldıklarını onlar 5'e satıyor. Buna karşı çıkıyoruz. Biz hakkımızı aramazsak bize kimse vermeyeceğiz. Bizi yok sayıyorlarsa sesimizi duyuracağız. Bu kadere razı değiliz. Bu miting aynı zamanda doğa mitingi. Madenlere hayır mitingi olacak" dedi.

Çayırköylü bir kadın ise "Razı değiliz, ellerimiz nasırlandı hakkımızı alamadık. Eskiden 70 lira hakkımız söke söke alırız diyorlardı. Şimdi de öyle diyeceğiz. Alana kadar uğraşacağız" dedi.