Elektrikteki fahiş zamlara karşı yurdun dört bir yanında eylemler sürüyor. Her geçen gün derinleşen ekonomik krize karşı tepkisini haykıran yurttaşlar, zamların bir an önce geri alınmasını talep ediyor.

Faturalar soyguna dönüştü

HABER MERKEZİ

SOL Parti İstanbul örgütü, dün Sarıyer’de üst üste gelen zamlara tepki gösterdi. "Bu fatura ödenmez" diyen SOL Partililer, 24 Şubat’ta enerji şirketlerine açılacak davayla ilgili imza toplamaya devam etti. Halk, yoğun bir şekilde şikâyet dilekçesine imza vermeye devam etti. SOL Parti’nin yaptığı açıklamada enerji şirketlerinin daha çok kâr etmesi için, fatura ücretlerinin üçe katlandığı ifade edilerek, “Bu adil olmayan faturaları reddediyoruz. Hayat pahalılığı altında zaten geçinemeyen milyonlar olarak bu faturaları ödeyecek gücümüz de yok. 2021 yılında 5 milyon ailenin elektriği kesilmiş; zamlar sonrasında bu oranın ikiye üçe katlanacağı da açıktır. Enerji bir insan hakkıdır; hiç kimse bu haktan mahrum bırakılamaz. Zamlar derhal geri alınmalıdır. Zamların geri çekilmesi için enerji şirketlerine dava açıyoruz” denildi.


SOYGUNA DÖNÜŞTÜ

Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 ve 2 no’lu şubeleri de hayat pahalılığı, zamlar ve yüksek faturalara yönelik Dağkapı Meydanı’nda eylem yaptı. Açıklamayı okuyan Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Kamuran Taş, krizin faturasının işçilere ve yoksullara ödetilmek istendiğini ifade ederek, “Ekonomik kriz, bugün işçi ve emekçilerin temel tüketim kalemlerine her gün yapılan zamlarla katlanarak artıyor. Elektrik faturaları tam bir soyguna dönüşmüştür. Bu kriz koşullarında sermaye çevreleri yüksek kârlar açıklamaktadır. Krizin sorumlusu siyasi iktidar iken yükünü işçi sınıfı ve yoksul halk çekmektedir” dedi.

‘ÇARPARSA AKP ÇARPAR’

Zamlara karşı bir eylem de Saadet Partisi tarafından İzmir’in Konak Meydanı’nda düzenlendi. Elektrik çarpmış bir yurttaşın simgelendiği gösteride, fahiş fiyatlı elektrik ve doğal gaz faturaları giydirilmiş kişiler de yer aldı. Basın açıklamasını okuyan Saadet Partisi İl Başkanı Mustafa Erduran şöyle dedi: “Faturalar eskiden cep yakardı, şimdi ise can yakıyor. Halkımızın büyük bir bölümünün açlık ve yoksulluk içinde yaşadığını, aslında yaşamak yerine hayatta kalmaya çalıştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İstanbul Kadıköy’de bir grup kadın, zamları ilçede bulunan bir AVM’de protesto etti. Kadınlar, ‘‘AVM’ler sıcak, evimiz soğuk’’ diyerek oturma eylemi düzenledi.