CHP’li Ağbaba, “Kira ve faturalardan sonra emeklinin ve asgari ücretlinin elinde sadece ekmek alabilecek para kalıyor” dedi

Faturalar ve kiradan sonra kalan: "Ekmek parası"

Mahir Bağış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, konut kiraları ve doğalgaz faturaları her geçen gün zamlanırken 2020 yılı için memur ve emeklilere verileek zammın hesaplanmasında enflasyon farkının yüzde 1,5 olarak hesaplanmasını eleştirdi.

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, emekçilerin fatura ve kira ödedikten sonra geriye kalan para ile sadece karnını doyurabilmek için ekmek alabildiğini belirtti. Son bir buçuk yılda elektrik faturalarındaki artışın yüzde 70, doğalgazda ise yüzde 53,8 bulduğunun altını çizen Ağbaba, artışlarda özelleştirmelerin etkisine dikkati çekti.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri ile ev sahiplerinin kiralara yüzde 15,18 zam yapabildiğini de belirterek, “2020 yılında en düşük maaş alan memur ve işçi emeklilerin yaşamını sürdürmesi neredeyse imkânsızdır. Aynı durum 2020 yılı için belirlenen 2 bin 324 TL asgari ücret ile geçimini sağlayan çalışanlar içinde geçerlidir” dedi.

Son zamlarla en düşük memur emeklisi maaşının 2 bin 560, işçi emeklisi maaşının da bin 255 TL olduğuna dikkati çeken Ağbaba, açıklamasında şunları kaydetti:

"Ankara’da elektrik ve doğalgaz faturaları için ödenen ortalama rakamlar, doğalgazda 456 TL, elektrikte 145 TL. 1000 TL ev kirasına yüzde 15,18 zam ile bin 150 TL ödendiği düşünüldüğünde elektrik, doğalgaz ve kira için ödenen toplam tutar bin 751 TL’yi bulmaktadır.

Asgari ücretlinin yaşamını sürdürebilmesi için elinde kalan tutar 573 TL, en düşük memur emekli maaşı ile geçimini sürdüren bir ailenin elinde kalan tutar 809 TL’dir. En düşük işçi emeklisinin maaşı ise kira ve faturaları ödeyebilmesi için 496 TL’ye daha ihtiyaç duymaktadır."

cukurda-defineci-avi-540867-1.