Voleybolda dolu dolu bir haftayı geride bıraktık. Avrupa’da kuralar çekilirken Dünya Şampiyonası’nın kura tarihi de belli oldu. Ligde ise favori takımlar haftayı kayıpsız tamamladı. Haftanın dikkat çeken oyuncuları ise Van Ryk ve Gabi'ydi.

Favoriler kazandı, Sarı Melekler zorlandı

Transfer dedikoduları, Avrupa kupaları, Dünya Şampiyonası kuralarının tarihinin belli olması ile yine voleybolla dolu bir hafta geçirdik.

Pazar günü Burhan Felek Spor Salonu’nda oynanan Fenerbahçe – PTT maçı haftanın en ilgi çeken maçıydı. PTT bir türlü maça giremeyen Fenerbahçe karşısında ilk 2 seti aldığında Terzic’in, takımın ayarları ile oynamasının şart olduğu ortaya çıkmıştı. Anna Lazareva kenara geldi, Melissa Vargas pasör çaprazı pozisyonuna çekildi ve Vargas, maç boyunca aldığı 25 sayının 17’sini Fenerbahçe’nin geri döndüğü son 3 sete sığdırdı. Ayrıca takım olarak da Fenerbahçe’nin son 3 sette performansını yükselttiğini söylemek mümkün. Fenerbahçe’nin tartışmalı antrenörü Zoran Terzic’in, Aydın deplasmanında Vargas’ı nerede kullanacağı şimdiden merak konusu.


Neler Oluyor?
Eczacıbaşı, THY, VakıfBank ve Galatasaray’ın rakiplerini kolayca geçtiği haftada en fazla konuşulan konulardan birisi Tuğba Şenoğlu’nun geleceği. Tuğba, geçtiğimiz yıl Tokyo’da adeta formayı tırnaklarıyla kazıyarak almıştı ve Euro Volley’de takımın düzenli oyuncusu olarak beğeni toplamıştı. Fakat VakıfBank’ta pek iyi bir sezon geçirdiği söylenemez. Süre alması için elverişli, ligin orta sıralarındaki takımlarla oynanan birçok maçta dahi sahada olmayan milli smaçör, Şampiyonlar Ligi çeyrek final ve ligdeki play-off mücadelelerinde kenarda iyice paslanabilir. Guidetti ile bu kadar iyi bir yaz dönemi geçirdikten sonra geldiği yer şaşırtıcı. Hem de aynı Guidetti ile problemler yaşadığı söylenen orta oyuncu Kübra, giderek daha fazla süre alıp her hafta performansını yükseltirken. Oyuncunun sosyal medyada çizdiği ve dışarıya yansıttığı profil de, adeta saha içi performansı gibi, inişli çıkışlı. Tuğba önemli bir milli takım oyuncumuz ve kulüp sezonu bittiğinde, özellikle Dünya Şampiyonası sırasında ihtiyaç duyacağımız oyunculardan birisi olacak.

Diğer konulara geçmeden Nilüfer Belediye’ye de değinelim. Ligin tek kadın antrenörü Yanista Rangelova’nın takımı, Sarıyer Belediye karşısında, düşme hattından uzaklaşma yolunda çok önemli bir galibiyet alırken, haftanın, sıralamada üstünde bulunan takımı mağlup eden tek ekibi unvanını da ellerinde bulundurdular. Bu arada bu maçın ilk setinde durum 5-3 iken, 55 saniye süren, voleybol kalitesi çok yüksek olmasa da, nefes kesici ralliyi izlemenizi öneririm.

Avrupa Kupaları

CEV Şampiyonlar Ligi çeyrek final kuraları çekildi. Final yolunun da belli olduğu kura çekiminde 2 Rus ve 2 İtalyan takımının birbiriyle eşleşirken, kupadaki üçüncü Rus takımı Lokomotiv Kaliningrad, Fenerbahçe ile eşleşti. VakıfBank ise kupadaki tek Polonya takımı KS DevelopRes Rzeszów ile eşleşti. 2 Türkiye temsilcisi turu geçmeleri halinde yarı finalde birbirlerine rakip olacaklar. Diğer taraftar ise Dinamo Kazan – Dinamo Moskova maçının galibi Vero Volley Monza – Imoco Conegliano maçının galibi ile eşleşecek. Bu yol Imoco – VakıfBank finaline de olanak sağlıyor. 2021 Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kulüpler Şampiyonası’nın finalini oynayan bu 2 takım, beklenilen performanslar gelirse üst üste üçüncü büyük turnuvanın da finalinde karşı karşıya gelmiş olacaklar. Finalin hangi şehirde oynanacağı daha sonra belli olacak. 2 numaralı kupa CEV Cup’ta da yarı final aşamasındayız. Eczacıbaşı 23 Şubat ve 1 Mart’ta Romen temsilcisi Alba Blaj ile karşı karşıya gelirken Allianz Stuttgart – Mladost Zagreb yarı finalin diğer ayağı. Kupanın finali 15 ve 22 Mart tarihlerinde çift maç üzerinden oynanacak. Tabii bitmedi, CEV Challenge Cup’ta da Aydın Büyükşehir Belediye yarı finalde, bununla beraber işi en zor olan takım diyebiliriz. İtalyanların kalbur üstü takımlarından Scandicci onların rakibi. İspanyol Tenerife ile Sırp Tent Obrenovac finalin diğer takımı olmak için mücadele edecekler. Bu kupanın finali de 16-23 Martta çift maç üzerinden oynanacak.

Misli TV Yayınları

Aslında bu konu başlı başına ayrı bir yazı konusu. Ligimizin isim sponsoru Misli.com sezonun üçte ikilik kısmı geçilmişken hala vasatı dahi bulamayan bir yayıncılık sergiliyor. Yayınlarla ilgili voleybolseverlerin şikayetleri sezon başından beri vardı, fakat sanki haftalar ilerledikçe özensizlik daha da arttı. Tabii bu, sadece onların sorumluluğunda değil, örneğin Misli TV’den, yayınlanan maçlarda salondaki internet hızının da yayın kalitesine önemli bir etkisi var ve federasyon bunu düzenli olarak denetliyor mu bilemiyoruz. Ancak spikerlerin sunumlarındaki düşük kalite, molalar sırasında yayının sesinin kesilmesi sebebiyle konuşulanlar hakkında hiçbir fikrimizin olmaması, maçların çoğu zaman sadece pilot kamera ile çekilmesi sebebiyle yakın çekimlerin yokluğu, kameranın zaman zaman topu kaçırması gibi sorunlar ilk akla gelenler. Elbette maç içinde oyuncu bazında istatistiklerin yokluğu, maç sonu röportajlar, ağır çekimlerin kalitesi gibi sorunlar da var, fakat temel konularda dahi ciddi zaaflar varken bunlara sıra gelmiyor bile. Özellikle play-off aşamasına geçildiğinde bu eksikler daha da göze batacak. Misli ekibinden bu konuda bir açıklama yapılacaksa elbette bu satırlarda yayınlamaya hazırız. Federasyonun da, özellikle gelecek sezonki muhtemel transferlerle dünyanın en iyi ligi olma yarışında İtalya’nın önüne geçmesi muhtemel ligde bu tür şeyleri ciddi anlamda denetlemesi ve ligi daha çok insana kaliteli biçimde pazarlaması gerekiyor.

Son notumuz, Dünya Şampiyonası ile ilgili. 23 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında Hollanda ve Polonya’da düzenlenecek kupanın grup kuraları 28 Şubat’ta çekilecek.

favoriler-kazandi-kanarya-zorlandi-983532-1.