‘Faytonu ulaşım sistemi olmaktan çıkarıyoruz’ diyen Adalar Belediye Başkanı Gül, "Bu sorunu çözdüğümüz zaman yaza hazırlanacağız. Edebiyat ve sanat için de planlamalar yapacağız" açıklamasında bulundu

Fayton bir ulaşım sistemi olmayacak

Meral Danyıldız

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül başta fayton sorunu olmak üzere Adalar’ı ve önümüzdeki sürece dair projelerini anlattı. Gelecek hafta fayton problemine dair büyük bir aşama kaydedileceğini aktaran Gül, “Faytonu ulaşım sistemi olmaktan çıkarıyoruz. Orada çalışanların da haklarını vereceğiz” dedi.

► Şu anda Adalar’ın en çok adından söz ettiren problemi fayton meselesi. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
Bizim Türkiye’de neyimiz iyi ki zaten? Demokrasimiz, ifade özgürlüğümüz, kadın hakları, çocuk hakları gibi konular iyi mi? Para meselesinde de olduğu gibi. Türkiye’nin kendisi başlı başına iyi olmadığı için bunların da normal şekilde seyretmesini bekleyemiyoruz. Fayton meselesini bu şekilde kucağımızda bulduk. Bir de hastalık meselesi gündeme geldi bu esnada. Valilik, üç ay süreyle faytonlara at koşulmasını durdurdu. Durdurunca, Büyükşehir ve biz bu meseleyi çözmek zorunda kaldık. Çözümü bize kaldı. Şu anda bilindiği gibi Ada’da ulaşım sistemi fayton. Ancak artık faytonu ulaşım sistemi olmaktan çıkarıyoruz. Ama burada da geleneksel ve üç dört kuşağa yayılan bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Bizim de dünya görüşümüz bakımından onların haklarını vermemiz gerekiyor çünkü bu bir ekmek kapısı. İnsanların işini elinden alamazsınız. Hiç olmazsa o kişilerin haklarını verebilmek için şu andaki görüşmelerimiz devam ediyor.

► Ne gibi haklardan söz ediyorsunuz burada?
Yeni bir ulaşım sistemine geçersek, fayton artık ulaşım aracı değil yalnızca sembolik düzeyde olabilir. O aşamaya gelmeden önce mevcut fayton sektöründe, plaka ve hat sahibi olanlara parasal bir imkân sağlanacak. Önümüzdeki haftada belli bir aşamaya geleceğimizi düşünüyorum.

SANATSEVERLER İÇİN PLANLAMA YAPACAĞIZ

► Şu anda üzerinde çalıştığınız başka bir proje var mı?
İlgilendiğimiz öncelikli konu fayton meselesi. Fayton sorununu halledersek yaza hazırlanacağız Ada’da. Biz zaten Ada’ya ‘İnşaat yapalım, imara açalım, ranta açalım’ gözüyle bakmıyoruz. Bu sebeple sürdürülebilir bir kültür sanat faaliyeti planlıyoruz ve biraz da yapabilirsek turizm yapacağız. Ada’ya bakışımız bu şekilde. Gazeteciler için, edebiyat, sanat için, yazanlar için de bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bütün bunları planlamaya çalışıyoruz.

► Adalar çok önemli bir yer. Bundan kaynaklı üzerinizde ekstra bir baskı hissediyor musunuz?
Bu ülke zaten baskı altında. Yerel yönetim de, belediye başkanları da, mühendisler de, gazeteciler de, öğretmenler de baskı altında. Ülke ne kadar baskı altındaysa ben de o kadar baskı altındayım. Tabii ülkenin biraz daha önünü görmesi lazım, demokrasisini daha da istemesi lazım. Halkın iki şeye ihtiyacı var, birincisi demokrasi. Diğeri de para. Bu ikisini de bulmak zorundayız. Bu ikisini de bulmamızın önünde engeller var. Bu engelleri birlikte aşacağız. 31 Mart ve 23 Haziran’da bir miktar aştık, daha da aşmamız gerekiyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.