Fed Başkanı Jerome Powell, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ABD ekonomisi üzerinde yüksek derecede belirsizlik etkisi yapıyor. Mart ayında faiz artırmanın uygun olduğunu düşünüyorum" dedi.

Fed Başkanı Powell: Mart ayında faiz artırımı uygun

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell mart ayında faiz artırımının uygun olduğunu ancak Ukrayna-Rusya krizinin ekonomik görünüm için belirsizlik oluşturduğunu söyledi.

Fed Başkanı Powell, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki sunumunda faiz artırımının mart ayında olabileceğini açıkladı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ABD EKONOMİSİ ÜZERİNDE YÜKSEK BELİRSİZLİK OLUŞTURUYOR

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı ve olası yansımalarını yakından izlediklerini kaydeden Powell, "ABD ekonomisi üzerinde yüksek belirsizlik oluşturuyor" dedi. Fed Başkanı, "Yüzde 2'nin oldukça üzerinde enflasyon ve güçlü bir işgücü piyasası ile bu ayki toplantımızda politika faizini yükseltmenin uygun olacağını düşünüyoruz" açıklamasını yaptı. Powell, bilanço küçültmenin ise faiz artırımından sonra planladıklarını aktardı.

ABD’de enflasyonun yüzde 7,5 ile son 40 yılın zirvesine ulaşmasını ardından gözler Fed’in faiz artış hamlelerine çevrilmişti.

FAİZ ARTIRIMI NE KADAR OLACAK?

Piyasalar, Fed'in mart ayında 25 baz puan faiz artırımı yapacağını ve bu yıl 4'ten fazla faiz artırımı olmayabileceğini değerlendirirken, Bank of America ve Goldman Sachs'ın hızlı faiz artırımı beklentileri değişmedi.

BofA ve Goldman Sachs, Fed'in bu yılın sonuna kadar faizi yüzde 0,25'ten yüzde 2 civarına yükselmesini, JPMorgan ise Fed faiz oranının 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2 seviyesine ulaşmasını bekliyor.

FED'İN FAİZ ARTIRIMI TL'DEKİ DEĞER KAYBINI HIZLANDIRABİLİR

Ekonomistler, Fed’in faiz artırımının, hükümetin ekonomi politikaları nedeniyle çok daha kırılgan hale gelen Türk Lirası’ndaki değer kaybını hızlandırabileceğini belirtiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen ay Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere Fed’in faiz artışlarına karşı hazır olma çağrısı yapmıştı. Kurum, gelişmekte olan ülke ekonomilerinden Fed’in faizle birlikte sermaye çıkışları yaşanabileceğini ve yerel para birimlerinde değer kayıplarının oluşabileceğini belirtmişti.