Geçen hafta üst üste yaşanan düşüşlerle 8,30'a çekilen dolar/TL, bu hafta kritik gündemiyle birlikte yükselişe geçti. ABD Merkez Bankası'nın erken faiz indirimi işareti vermesiyle dolar güçlenirken, dolar/TL 8,50'den 8,73'e kadar yükseldi. Dolar bu sabaha ise 8,70’in üzerinde başladı.

Fed faiz kararı sonrası yükselişini sürdürüyor: Dolar güne nasıl başladı?

İstanbul serbest piyasada dolar 8,7190 liradan, avro 10,3650 liradan güne başladı.

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri daha erken yükseltebileceğinin ve tahvil alımlarında azaltmaya yönelik ilk işaretleri vermesi ardından yükselişini sürdürdü.

Serbest piyasada 8,7170 liradan alınan dolar, 8,7190 liradan satılıyor. 10,3630 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 10,3650 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,6850 lira, avronun satış fiyatı ise 10,3820 lira olmuştu.

DOLAR İKİ AYIN ZİRVESİNDE

Bu sabah itibarıyla küresel piyasalarda dolar iki ayın zirvesine yakın seyrediyor. Dolar bu zirveyi TL’ye de destek olan ve yaklaşık bir yıl süren değer kayıplarının ardından görüldü. Yatırımcılar faiz artırımları için 2023’ü öngören Fed’in açıklamalarının başka nasıl yansımalarının olacağını kestirmeye çalışıyorlar.

Dolar endeksi iki aydan uzun sürenin en yüksek seviyesi olan 92.010’u gördü ve yüzde 1.5 ile haftayı Eylül’den bu yana en yüksek kazanımla bitirmeye hazırlanıyor.

MERKEZ FAİZİ SABİT TUTTU

Merkez Bankası (TCMB) ise dün bir haftalık repo faizini beklentilere paralel olarak yüzde 19’da sabit bırakırken, enflasyon raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

Banka hali hazırda yüzde 17 civarındaki enflasyonun üçüncü çeyrek sonu dördüncü çeyrek başında düşüşe geçeceğini öngörüyor piyasanın enflasyonda düşüş beklentisi ise Kasım Aralık ayları olmaya devam ediyor.

TCMB’nin erken faiz indirimi beklentisinin ortadan kalkması gerektiğine ilişkin açıklamalara rağmen yatırımcılar siyasetin düşük faiz istekliliğini de göz önüne alarak kısa vadede faizlerde indirim olacağı endişesini taşımaya devam ediyorlar. Bu da TL’de değer kaybı olarak zaman zaman fiyatlamalara yansımaya devam ediyor. Ancak TCMB bugüne kadar faiz indirimi yönünde bir adım atmış da değil.