Ocak ayının ilk günlerinde Federasyon Kupası'nda 3. tur maçları… Ocak dedik madem, ölüm yıldönümüne yaklaştığımız zamanlarda, 1990 yılının ocak ayında aramızdan ayrılmış şairi de anmadan geçmeyelim. "Ne kadar silersen sil ya yırtılır defterin ya da izi kalır cümlelerin” der Cemal Süreyya, huzur içinde yatsın.

Kupaya gelince, ilk kez 1871’de oynanmış Ada futbolunda 'FA Cup' adıyla bilinen dünyanın en eski kupası. 2015 senesinden beri Emirates Havayolları'nın sponsorluğunu yaptığı kupa 'The Emirates FA Cup' olarak biliniyor âlemde. Ağustos sıcağında 735 takımın katılımıyla başlayan 2019-20 sezonunun kupa maçlarında ayakta kalan takım sayısı 64... 20 Premier Lig ve 24 Championship takımıyla beraber kupada yer alan iki 5. Lig (amatör) takımı: AFC Fylde ve Hartlepool United. Onların da umudu devleri dize getirme, kupaya heyecan kazandıran 'Giant Killing' (devi öldürmek) meselesi. Alt liglerde, hatta amatör kümelerde yer alan takımların, üst liglerin güçlü takımlarını kupadan elemelerine verilmiş bu isim, zaman içinde futbolun en güzel hikâyelerinden birine dönüşmüş. Zayıf olanın güçlüyü yenebilme ihtimali, eh biz de futbolu bu yüzden sevmedik mi? O yüzden bu kupa her daim futbol romantiklerine.

Kupayı kaldıran takımın kasasına 3,6 milyon sterlin girerken, kaybeden 1,8 milyon sterlin kazanacak. Bu vesileyle bu sezon ilk kez maçların normal saatinden bir dakika sonra başlayacağını hatırlatalım. İngiltere Futbol Federasyonu’nun 'Heads Up' (Farkında ol) adını verdiği, taraftarların o 60 saniyede kendilerinin veya yakınlarının yaşamlarını gözden geçirmeleri, zihinsel sorun yaşayan yakınlarına el uzatma, destek olmanın önemini vurgulama adına başlatılmış.


Baharı çağıran aydınlık bir Londra gününde Championship’in istikrarsız takımı Fulham evinde Premier Lig temsilcisi Aston Villa karşısında. En son 1999 senesinde karşılaşmışlar kupada, o sezon 3. Ligde boy gösteren Fulham, Villa Park’ta kazanmış. İki takım en son 2018’de Championship play-off finalinde karşılaştı, rakibini tek golle yenen Fulham Premier Lig’e çıkan takım olmuştu ama sadece bir sezon tutunabildiler elitlerin liginde. Aston Villa’nın hocası Dean Smith kariyerinde sadece bir kez 4. turu görebildi, yedi sezonda 3. turda elendi takımları.

4-3-3 dizilişinde Fulham, takımın gol makinesi Mitrovic kadroda yer almıyor, yerinde Cavaleiro, iki kanatta Knockaert ve Bryan. Hocaları Scott Parker’ın hedefi sezon sonunda Premier Lig vizesini alabilmek, o yüzden kupa ikinci planda. Aston Villa da Premier Lig’e tutunmaya çalışanlardan, o yüzden takımın ası Grealish’i kadroya almamış Dean Smith. Ev sahibi daha istekli başlıyor maça, golcüsünün yokluğunda üçüncü bölgede topu tutacak, zaman yaratacak oyuncuların olmayışı önemli eksikleri. İki takım da ilk bölümde pozisyon yaratmakta zorlanıyor. 24’te gole yaklaşıyor misafir takım, Kodjia ceza sahasında isabetsiz vuruyor. 34’te bu kez Fulham tehlike yaratıyor, Bryan’ın ceza sahası içinden vuruşu rakip savunmadan dönüyor. Devrenin bitimine yakın baskısını artıyor Fulham ama kaptanları ve oyun kurucuları Cairney’nin yokluğunda rakip savunmayı açamıyorlar. Fulham’ın yüzde 63 oranında topa sahip olduğu, iki takımın da rakip kaleyi bulamadığı devre golsüz kapanıyor.

2. devreye Knockaert’in gol denemesiyle başlıyor Fulham ve 54’te sezonun en güzel gollerinden biriyle öne geçiyor. Sağ kanattan hareketlenen Knockaert uzak köşeye enfes vuruyor, Villa kalesinde Nayland çaresiz. O gol ateşliyor takımı, akabinde Bryan vuruyor, köşeden çıkartıyor Nyland. 63’te savunma zaafı bir kez daha öne çıkıyor ev sahibinin, defans derinliğinin kaybolduğu anda savunma arkasına sarkan El Ghazi aşırtma vuruşla beraberliği sağlıyor. 76’da enfes bir gol daha izliyor Craven Cottage tribünlerini dolduran 12.980 futbolsever, oyuna bir dakika önce kaptan McDonald’ın yerine giren Arter 25 metreden mükemmel vuruyor. Son bölümde daha çok pas yapan, sahayı daha iyi parselleyen pozisyonlar yaratan Fulham 89’da Knockaert’le mutlak golü kaçırıyor. Velhasıl altı dakika uzatılan maçta 4. tura yükselip son 16’ya kalıyor o enfes mahallenin siyah beyazı, Smith bir sezonda daha 4. turu göremiyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.