Ben Semih Erden’in olaylı transferi ile ilgili yazı

Ben Semih Erden’in olaylı transferi ile ilgili yazı yazmaktan usandım, federasyon ise bu konu ile ilgili hata yapmaktan usanmadı. Artık Semih Erden olayı tam bir arapsaçına döndü. İşin içinden çık çıkabilirsen.

Biliyorsunuz en son aldığı kararla Tahkim Kurulu, Darüşşafaka Spor Kulübü’nün itirazını haklı bularak, Semih’in Fenerbahçe adına çıkartılan lisansını iptal etmiş ve oyuncunun tüm haklarının Darüşşafaka’da olduğuna karar vermişti. Yani artık bu karara göre Semih’in Fenerbahçe’ye transferi geçersizdi ve Fenerbahçe’de forma giymesi imkânsızdı. Bilindiğ i gibi tahkim kurulunun kararları kesindir ve değiştirilemez.

Ancak ne olduysa oldu ve geçen hafta basketbol federasyonu yine bir hukuk cinayeti işleyerek Semih Erden’e Fenerbahçe adına lisans verdi. Tahkim kurulu kararını geçersiz kılabilmek için 27 Kasım tarihli resmi gazetede oyuncu transfer talimatnamesinde sadece ‘Fenerbahçe’ için yaptıkları değişikliği yayınladı lar. Ancak TBF’nin bu icraatı, Tahkim Kurulu’nun kararlarına uymayı zorunlu kılan özerk federasyonun kuruluş yasasına ve hukukuna aykırıdır. Yasa ve yönetmelik değişikliklerinin geriye yürümeyeceğini ve alınan son kararın yasa yoluna karşı gelme ve usulsüzlük olduğu açıkca ortadadır. İnsanın inanası gelmiyor. Sadece tek bir oyuncu ve takım için koskoca federasyonun transfer talimatnamesi değiştiriliyor. Bu da o oyuncunun hülle yolu ile alınması na imkân sağlıyor. Ancak bunu yapanlar o kadar bilgisiz ve beceriksizler ki, bu yönetmeliğ i resmi gazetede yayınlamayı unutuyorlar. Bunun üzerine yaptıkları işlem tahkim kurulu tarafından iptal ediliyor. Bu arkadaşlar yine yılmıyorlar, ‘Ne olursa olsun biz bu lisansı Fenerbahçe’ye vereceğiz’ diyerek yine hukuk dışı bir olaya imza atarak Semih’e Fenerbahçe adına lisans veriyorlar. Üstelik bütün bu olaylar oyuncu transfer sezonunun kapandığı 19 Ağustos tarihinden sonra yapılıyor. Ben basketbol federasyonunun şeffaf olmayan ve hukuka uygun olmayan uygulamaları nın sonunda başlarına büyük belalar açacağı na ve sonlarını hazırlayacağına inanıyorum. Çünkü kanunsuzluklar ilelebet sürmez. Bir gün birileri gelir ve buna son verir.

Herşeyden önce federasyonun altyapıya önem veren kulüpleri hiçe sayarcasına aldığı bu karar, basketbolun içine atılmış bir dinamitten başka birşey değildir. Düşünün bu takı mlar milyonlarca dolar yatırım yapıp, oyuncu yetiştirecekler ve daha sonra bu oyuncular hülle yolu ile, çok az transfer ücreti ile başka takımlara transfer edilecek. Soruyorum size bu takımlar nasıl ayakta kalacak?

Nasıl oyuncu yetiştirmeye devam edecekler? Üstelik bu takımların yanında olması gereken federasyon tam tersi bir tutum içine girerse yapacak tek şey altyapı takımlarının basketbol dünyasından çekilmesi olacaktır. Başka türlü bu takımların ayakta durması mümkün değildir. Zaten basketbol, geliri az gideri çok fazla olan bir spor. Basketbola olan hizmetlerini zaten binbir zorluklarla sürdüren bu takımların bir de yönetmeliklerde yapılan keyfi değişikliklerle ezilmesi, bu takımların işlerini daha da zorlaştırmaktadır. Bu işten en sonunda Türk Basketbolu zarar görecektir. Eğer altyapıdan yıldız oyuncular yetişmez ise basketbolumuzun ilerleyebilmesi kesinlikle mümkün değildir.