Felaket yine ‘geliyorum’ demiş. Arhavi Belediye Başkanı Kurdoğlu, taşan derenin tahkimatında yırtıklar olduğunu söyledi. CHP’li Bayrakturan ise “Biz derenin taşacağına yönelik soru önergeleri vermiştik” dedi.

Felaket, çanları çala çala geldi

Doğu Karadeniz’de 8 gün sonra yeniden meydana gelen, 1 kişinin kaybolduğu sel ve heyelan felaketinde oluşan hasar, gün ağarınca ortaya çıktı. Artvin’in ilçesi Arhavi’de yüzlerce ev ve işyerinin zemin ve bodrum katları balçığa gömüldü, onlarca araç hurdaya döndü. Murgul ilçesinde ise sel sularına kapılarak kaybolan 43 yaşındaki Serdar Yiğit’i arama çalışmaları devam etti.

430 EV/İŞYERİNİ SU BASTI

Artvin Arhavi’deki Boğaziçi Mahallesi’nde 320, Cumhuriyet Mahallesi’nde ise 110 ev ve işyerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı. Çevre illerden gelen takviye vidanjörler yardımıyla bodrum katlara dolan suyun çekilmesi için çalışma başlatıldı. İlçede 50’den fazla araç hasar gördü, selin sürüklediği kamyonlar ters döndü. Su şebekesi de ağır hasar aldı, sular kesildi. Yurttaşlara tankerle su verildi.

Artvin ve Rize’de 56 trafonun hasar görmesi nedeniyle toplam 3 bin 45 abone elektriksiz kaldı. Arhavi’de 3 karayolu, 30 köy ve 19 yayla yolu da sel ve heyelanlarda ulaşıma kapandı.

EV 2 SANİYEDE YIKILDI

Arhavi Cumhuriyet Mahallesi’nde taşan Kapisre Deresi’nin kenarındaki Ali Şimşek’e ait 2 katlı ev sele kapılıp yıkıldı. Şimşek ailesinin 5 ferdi, derenin taşması sonrası evi terk ederek kurtuldu. O anları anlatan aile fertlerinden Burak Şimşek, “36 yıllık binamızdı. Dere taştı, birkaç saniye içinde 2 katlı evimiz yerle bir oldu, sular alıp sürükledi. Evimiz 2 saniyede yıkıldı, gitti, çok üzgünüz. Cana gelmemesi tek tesellimiz” dedi.

felaket-canlari-cala-cala-geldi-901967-1.

Arhavi ilçesinde belediyeye ait hayvan bakım evini de su bastı. Görevlilerin kapıları açarak 25 köpeği kurtardığı, ancak bazı köpeklerin sele kapılarak yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Rize ve Artvin’i vuran sel felaketinin ardından CHP heyeti bölgeye gitti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile milletvekilleri ve belediye başkanlarından oluşan heyet incelemelerde bulundu, yurttaşları dinledi. Arhavi’de açıklama yapan Torun, “Burada tablo gerçekten çok vahim. İşyerlerinin tamamına yakını çamur dolmuş. Alt katlardaki evlerde aynı şekilde... Tek tesellimiz can kaybının olmaması. El birliği ile imece usulü vatandaşlarımızın yarasını saracağız. Şu anda diğer belediyelerimiz de yoğun destek çabası içerisinde” dedi.

TAHKİMATTA YIRTIKLAR

CHP’li Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, Kapisre deresinin kaya tahkimatında yırtıklar olduğunu, derenin bu tahkimatı sökerek taştığını söyledi. Kurdoğlu, “Tahkimat önceden yapılmıştı; ancak yer yer yırtıklar vardı. Bunları biz söyledik, yazılarımızı da yazdık. Böyle bir şey mi olması gerekirdi? Buradan ders çıkartmak gerekiyor” dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayrakturan ise “Yağış Karadeniz’in kaderi olmamalı. Felaket çanları çalarak geldi. Biz burada derenin taşacağına yönelik soru önergeleri vermiştik” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞECEK ELBİSEMİZ YOK

Sel mağduru yurttaşlar ise şunları söyledi:

Züleyha Meydan: Burada dört aileyiz, hepimiz mağduruz. Her şeye ihtiyacımız var. Bakın, değişecek elbisem bile yok. Yardım istiyorum. Bütün evimizi sel aldı. Aniden geldi, kapımızdan girdi içeri, canımızı zor kurtardık.

Ayten Dalmış: Devletimizden yardım bekliyoruz. Çok hasar var, kullanılacak hiçbir şey yok gördüğünüz gibi.

Selma Kekeva: Can kaybımızın olmadığından dolayı mutluyuz ama böyle afetlerden dolayı çok üzüldük. Arabamız da dükkânımızın malları da gitti, her şeyimiz gitti.

NE OLUR YAMACA BİNA YAPMAYIN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün öğle saatlerinde Rize’nin Güneysu ilçesine geldi. Burada Cumhurbaşkanlığı’na ait otobüsün üzerinden yurttaşlara seslenen Erdoğan, “Ne olur şu yamaçlara 5-10 kat bina yapmayın” dedi. Devletin tüm imkânlarını seferber ettiğini söyleyen Erdoğan, ilk etapta Rize’de 550 konut inşa edeceklerini, yine köylerde 50 köy evi ve 5 çay evi yapılacağını kaydetti. Erdoğan, “İnşallah 1 sene içinde konutlarımızı tamamlayacağız” diye konuştu.

ŞAKA GİBİ SÖZLER

Erdoğan, ilginç iddialarda da bulundu. Son 19 yıldır çarpık yapılaşmayı en aza indirmeye çalıştıklarını öne süren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Dikey mimari yerine yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerimize nefes aldırdık. Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, derelerimizin, dağlarımızın çarpık yapılar ve zihniyetlerle istila edilmesine göz yummadık. Ülkemizin çarpık kentleşmeyle mücadelesi örnek gösteriliyor.”

ÇAY FIRLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel mağduru yurttaşlara çay da fırlattı. Bu sırada sunucu, “Saygıdeğer hemşerilerimiz, Cumhurbaşkanımız çevre dostu bez torbalarda sizlere, sizlerin en iyi bildiği şeyi, çayı ikram etmekte. Afiyet olsun” dedi.

DHA/ANKA