Dünya Doğayı Koruma Vakfı uyarıyor: Akdeniz; kuraklık, orman yangınları, susuzluk sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir...

Dünya Doğayı Koruma Vakfı' nın (WWF) raporuna göre, 2060 yılına kadar Akdeniz'de sıcaklıkların 2 derece yükselmesi bekleniyor. Akdeniz çanağındaki ülkeler, kuraklık ve orman yangınlarıyla karşı karşıya kalabilecek, hava sıcaklığının 35 derece ve üzerinde oldu ğu süre altı haftaya uzayabilecek.

WWF Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın yayımladığı raporda, küresel ısınmanın Akdeniz ülkelerini de tehdit edebileceği bilgisinin yer aldığını kaydetti. Isınmanın başta turizm olmak üzere pek çok sektörü olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Demirayak, Akdeniz'de hava ısındıkça turistlerin de daha serin ülkelere gitmeyi tercih edebileceğine dikkati çekti. WWF adına Dr. Tina Tin tarafından hazırlanan rapora göre, Akdeniz çanağında hava sıcaklığının 2060 yılına kadar 2 derece artmasının beklendiğini ifade eden Demirayak, bu artışın sıcak hava dalgası, kuraklık, orman yangınları, susuzluk ve tarımda verim düşmesi gibi sorunlarla karşı karşıya bırakabileceğini vurguladı.

‘BU, BİR BİLİM KURGU DEĞİL’

Tin'in raporunda, yıl içinde sıcaklığın 35 derece ve üzerinde olduğu sürenin altı haftaya kadar uzayabileceğine dikkat çektiğini, sıcaklıkların artıp yaz yağmurları ortadan kalktıkça düzenli sulama gerektiren ürünlerin azalacağını, söyledi. Demirayak, 2 derecelik sıcaklık artışının Akdeniz'i ne şekilde etkileyebileceğini ise şöyle açıkladı: ''2 derecelik sıcaklı k artışı, bir bilim kurgu senaryosu değil, 2050 yıl sonra geleceğimiz noktadır. Bu da tüketim alışkanlıklarımızı, yaşam şeklimizi ve mevcut siyasetin değişmesi konusunda oldukça kısa bir süremiz olduğunu gözler önüne seriyor.

Avrupa Birliği ve WWF, 2 derecelik artışın büyük olumsuz etkileri olacağı konusunda görüş birliğine varmış durumdalar. Yapılan son çalı şmalar, 2 derecelik sıcaklık artışının Kuzey Akdeniz'deki bitkilerin yüzde 50 oranında kaybedilmesine yol açacağını gösteriyor.

Alınması gereken önlemler

»Gelişmiş ülkeler, salınım gazlarını yüzde 60-80 oranında azaltmalı

»Sanayileşme yolundaki ülkeler, kalkınma hedeflerine verimli teknolojiler kullanarak erişmeli.

»Gelişmiş ekonomilerde hükümetler ve özel sektör bu ideal etrafında birleşmeli

»Tehdit altındaki yörelerde doğal kaynaklar üzerindeki iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve direnci artırmak için etraflı çalışmalar yapılmalı