Limak’ın işlettiği İskenderun Limanı’nda, şirketlerin 317 bin metrekarelik alanı daha doldurmasına onay çıktı. Karar, Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Felakete Cumhur İttifakı onayı

Oktay EVSEN

Ülkenin en büyük limanlarından biri olan ve Beşli Çete’den Limak’ın işlettiği Hatay’daki İskenderun Limanı’nda şirketlerin denizi doldurmasına onay çıktı.
AKP’li İskenderun Belediye Meclisi’nin ocak ayı oturumunda, Ekinciler Holding’in İskenderun Limanı’nda 248 bin metrekarelik alanı ve Diler Holding’in ise 69 bin metrekarelik alanı doldurmasının önünü açan imar planı teklifi oy çokluğuyla kabul edilmişti.

İmar planı değişikliklerine ret oyu kullanan CHP’li meclis üyeleri, denizin doldurulmasıyla ekolojik dengenin bozulacağını ve deniz kirliliğini artacağına dikkat çekmişti. AKP’li İskenderun Belediye Meclisi’nde kabul edilen karar 8 Şubat tarihinde de Cumhur İttifakı meclis üyelerinin çoğunlukta olduğu CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de görüşüldü. Şirketlerin denizi doldurmasının önünü açan imar planı değişikliği, AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Millet İttifakı’nın meclis üyeleri ise karara karşı yine ret oyu kullandı.

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li Üyesi Ali Mutlu da yaptığı açıklamada karara tepki göstererek, “Bu bilinçsiz dolgularla çevre felaketlerinin yaşanacak. Dilovası’nın bu şekilde talan edilmesi sonucu o bölgedeki ölümlerin yüzde 37’sinin ‘kanser’ kaynaklı yaşanıyor. Bölgedeki çocuklar fabrika ve deniz dolgusu arasına sıkışmış parklarda soludukları zehirli havadan habersiz oyun oynuyorlar” diye konuştu.

TOSYALI’YA DA İZİN VERİLDİ

Daha önce de Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Yönetim Kurulu Üyesi olan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın şirketi için imar planlarının değiştirildiği ortaya çıkmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planlarını değiştirdi. Yapılan plan değişikliğiyle, Fuat Tosyalı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tosyalı Holding’in sanayi bölgesinde denizi doldurarak yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde liman inşa etmesinin önü açıldı. 2010 yılında Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait İskenderun Limanı’nın 36 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesi için düzenlenen ihaleyi 372 milyon dolar teklif veren beşli çeteden Limak Holding almıştı. İskenderun Limanı’nın devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesi dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla imzalandı.