4’üncü seviye ilan edilerek uluslararası yardım çağrısında bulunulan deprem için dünya seferber oldu. Pek çok ülkeden yardım ve destek çağrısı geldi. Liderler de dayanışma mesajları yayınlarken yapılan açıklamalarda Türkiye ve Suriye’yi vuran depremden dolayı derin üzüntü duyulduğu kaydedildi.

Felakete karşı dayanışma
Merkez üssü Maraş olan deprem Suriye, Lübnan, Irak ve Filistin’i de etkilerken dünyadan Türkiye’ye destek yağdı.

Dış Haberler

Ülkeyi sarsan deprem için dünya da ayağa kalktı. AFAD’ın “4. seviye” ilan ederek kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulan deprem için dört bir taraftan destek açıklamaları geldi. Rusya’dan ABD'ye, Çin’den Ukrayna’ya, Yunanistan’dan İsrail’e Avrupa Birliği’nden Hindistan’a birçok ülke yardım göndermeye hazır olduklarını duyurdu.

***

AVRUPA BİRLİĞİ: 13 ülkede arama kurtarma ekibi

AB Acil Durum Müdahalesi Koordinasyon Merkezi bünyesindeki 13 ülke Türkiye’nin talebi üzerine arama ve kurtarma ekipleri gönderme kararı aldı. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Türkiye ve Suriye halklarıyla birlikteyiz" dedi.

RUSYA: Uçaklar ve ekip gelmeye hazır

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yardım için 2 adet IL-76 yardım uçağını 100 kişilik arama kurtarma birimleriyle hazır tuttuklarını duyurdu. Devlet Başkanı Vladimir Putin de Erdoğan'a gönderdiği mesajda, "Her türlü yardımı yapmaya hazırız" dedi.

ABD: Joe Biden’dan yardım talimatı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, "Türkiye ve Suriye’ye gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız" denildi. Açıklamada, "Başkan Biden talimatlar verdi. Türkiye ile koordineli olarak yıkıcı durumu yakından izlemeye devam edeceğiz" denildi.

İNGİLTERE-FRANSA: Her türlü destek ve yardım hazır

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Türkiye’ye yardım teklifinde bulundu. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, "Kalbim Türkiye ve Suriye halkıyla. Birleşik Krallık her iki ülkeye de her şekilde, yardıma hazırdır" açıklamasını yaptı.

ALMANYA: Hızla yardım ulaştıracağız

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye’den korkunç haberlerle uyandık. Partnerlerimizle birlikte hızlı bir şekilde yardım ulaştıracağız. Derin üzüntü içindeyiz" ifadelerini kullandı.

ÇİN-HİNDİSTAN: Büyük trajediye karşı birlikteyiz

Hindistan’ın Başbakanı Narendra Modi, “Kederliyim. Hindistan bu trajedinin üstesinden gelmek için yapılabilecek yardımlara hazır” dedi. Çin’den gelen açıklamada ise ülkenin acil durum mekanizmasını devreye sokaacağı dile getirildi.

İTALYA-HOLLANDA: Yardım ekibi gönderildi

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Dualarımız afetten etkilenen herkesle birlikte. Hollanda'dan bir arama kurtarma ekibi bölgeye gidecek" dedi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise "Sivil Savunmamız yardıma yardım için hazır" ifadelerini kullandı.

İSVEÇ-FİNLANDİYA: Koordinasyon içinde olacağız

Ankara’nın NATO üyeliği için kriz yaşadığı İsveç’in Başbakanı Ulf Kristersson, “Türkiye'nin ortağı ve AB dönem başkanlığını yürüten ülke olarak desteğimizi sunmaya hazırız" dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise Tayyip Erdoğan’a taziye mektubu gönderdi.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN: Arama kurtarma ekibi gönderildi

Azerbaycan Türkiye’ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderme kararı aldı. Ekibin bir bölümü dün özel uçakla deprem bölgesine ulaştı. Ermenistan Başbakanı Nicol Paşinyan da deprem için yardım ve dayanışma mesajı gönderdi.

NATO: Müttefikimiz ile dayanışmadayız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin yardımları harekete geçirdiğini belirtti. Stoltenberg, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz. Ankara ile temas halindeyim” diye konuştu.

UKRAYNA: Dostlarımızın yanındayız

Türkiye’ye gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirten Başkan Vladimir Zelenski mesaj paylaştı. Zelenski, "Ailelere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız ve gerekli yardımı yapmaya hazırız" dedi.

İSRAİL-MISIR: Felak üstünden gelinecek

Suriye ile birlikte İsrail ve Filistin’de de hissedilen deprem sonrasında İsrail’den yardım mesajları geldi. Dışişleri Bakanı Eli Cohen hızlı bir yardım paketinin hazırlandığını söyledi. Mısır’daki Sisi yönetimi de benzer yardım teklifinde bulundu.

YUNANİSTAN: Tüm kaynaklar seferber ediliyor

Yunanistan Türkiye'ye arama ve kurtarma ekipleri gönderdi. Açıklamada ekiplerin dün sabah yola çıktığı kaydedildi. Derin üzüntü duyduğunu kaydeden Başbakan Kiryakos Miçotakis “Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor" ifadesini kullandı.

KAZAKİSTAN: Kardeşin acısı bizim acımızdır

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Bu zor anda Kazakistan halkı ve adıma hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm kardeş Türk halkına başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı. Tokayev ayrıca yardım sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

PAKİSTAN: Dost ülkenin yanındayız

Başbakan Şahbaz Şerif, Türkiye’nin her zor anında yardım elini uzattığını anımsatarak, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı da Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğuna işaret edildi.

LATİN AMERİKA: Acınızı derinden hissediyoruz

El Salvador, Brezilya, Şili, Arjantin, Venezuela, Kolombiya gibi Latin Amerika ülkeleleri de benzer dayanışma mesajları yayınladı. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Türkiye’ye her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.

***

DEPREM DÖRT ÜLKEYİ BİRDEN SARSTI

Lübnan ve Irak da ayakta​

Lübnan'ın başkenti Beyrut başta olmak üzere, ülkenin tümünde hissedilen depremden dolayı evlerinden çıkan birçok kişi geceyi arabalarında geçirdi. Irak'ın başkenti Bağdat ve Diyala kentleri ile Erbil ve Duhok’ta da hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıktı.

Roma’da tsunami uyarısı

Türkiye ve Suriye’yi vuran Lübnan ile Filistin’de dahi hissedilen deprem sonrası İtalya'dan tsunami açıklaması geldi. Ülkenin güneyinde Akdeniz kıyısındaki bölgeler için uyarıda bulunan yetkililer dalga boylarının 15 santimetreyi bulabileceğini kaydetti. Puglia, Calabria ve Sicilya’da yaşayanlara da “sahillerden uzak durun” uyarısı yapıldı. Depremden sonra bu bölgelerde tren seferleri kısa süreliğine durdurulurken gün içinde tsunami uyarısının derecesini düşürüldü. Tsunami uyarısının kaldırılmasından sonra ise tren seferlerine yeniden devam edildi.

Dünyadan gelen yardımlar

•Azerbaycan: 370 kişilik ekip ve yardım malzemeleri

•Rusya: 100 kurtarıcı ekiple birlikte iki IL-76 uçağı

•Almanya: Acil durum jeneratörleri, çadır, battaniye ve su arıtma üniteleri

•İngiltere: 80 kişilik ekip ve tıbbi yardım

•Polonya: 76 itfaiyeci ve 8 kurtarma köpeği

•Hindistan: Özel eğitimli köpekler, 100 personel

•Tayvan: 130 kişilik ekip, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesi

•İspanya: Kurtarma çalışmalarına destek için acil uçak

•Avrupa Birliği: Kopernik uydu harita servisi, 100 kişilik arama kurtarma ekibi

•İsrail: Tıbbi yardım, lojistik destek

•Macaristan: Acil yardım malzemeleri

•Litvanya: Çadır, battaniye ve tıbbi hizmetler

•Japonya: 15 kişilik Acil Kurtarma Ekibi

•BAE: Sahra hastanesi kurulacak

•Kırgızistan: Acil Durumlar Bakanlığına bağlı 63 kişilik arama kurtarma ekibi

•Irak Kürt Bölgesel Yönetimi: 3 acil durum ekibi ve 25 ambulans

•Arap Birliği: Acil yardım kampanyası

•Yunanistan: Arama ekipleri

***

SURİYE’DE DEPREM SEFERBERLİĞİ

Depremin vurduğu Suriye’de seferberlik ilan edildi. Depremde en çok Halep, İdlib, Hama ve Lazkiye vilayetlerinin etkilendiği belirtilirken ilk belirlemelere göre yaklaşık 800 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Deprem dolayısıyla sabah erken saatlerde acil olarak kabine toplandı, Savunma Bakanlığı orduyu devreye soktu. Savunma Bakanlığı, depremden etkilenenlere acil yardım sağlamak, enkaz altındakileri aramak için ordu ile birlikte tüm kamu kurumlarının seferber edildiğini duyurdu. Cihatçıların kontrolündeki İdlib’e ise yardımlar ulaştırılamıyor.