Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik prefabrik yapı ve konteynerlerin montaj ve kurulumunda KDV yıl sonuna kadar yüzde 1 olarak uygulanacak. 14 Şubat’taki Cumhurbaşkanı Kararı, sadece AFAD’ın yüzde 1’lik KDV ile prefabrik yapı almasına olanak tanıyor, Ahbap gibi organizasyonları yüzde 18’e mecbur bırakıyordu.

Felaketin 18. gününde prefabrik yapıda yüzde 1’lik KDV kapsamı genişletildi

HABER MERKEZİ

Deprem felaketinden etkilenen depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik hazırlanan prefabrik yapı ve konteynerlerin montaj ve kurulumunda da katma değer vergisi (KDV) yüzde 1 olarak uygulanacak.

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karara eklenen geçici maddeyle iktidar tarafından "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremler dolayısıyla olağanüstü hal ilan edilen il ve ilçelerde kullanılacak prefabrik yapı ve konteynerlerin teslimlerinde montaj ve kurulum dahil olmak üzere KDV oranının yıl sonuna kadar yüzde 1 olarak uygulanmasına karar verildi.

Cumhurbaşkanlığının 14 Şubat'ta yayımlanan kararında, prefabrik yapı ile konteynerlerin, olağanüstü hal ilan edilen illerde kullanılmak üzere 31 Aralık'a kadar afetzedeler ile KDV Kanunu'nun 17. maddesinin birinci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara tesliminde yüzde 1 KDV uygulanması öngörülmüştü. Bu karar uyarınca AFAD konteynerleri yüzde 1 KDV ile alırken, Ahbap gibi organizasyonlar yüzde 18 KDV ile alıyordu. Bu nedenle 14-23 Şubat arası alımlarda Ahbap yüzde 18 oranında KDV ödedi. Son kararla bu ayrım ortadan kalktı.