Japonya’nın Fukuşima kentinde 11 Mart 2011’de meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hayatını kaybedenler onuncu yılında da unutulmadı. Kentte yapılan anmaya nükleer karşıtlığı damga vurdu. Fukuşima Valiliği’nden Kimura, nükleer sahibi şirketin yeterince sorumluluk almadığını belirtti. Akkuyu’nun santral sahasında basın açıklaması düzenlemek isteyen Mersin NKP üyeleri kolluk kuvvetleri tarafından engellendi.

Felaketin izleri silinmedi

Hazırlayan: Gökay BAŞCAN

Japonya’nın Fukuşima kentinde 11 Mart 2011’de meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği deprem ve tsunami felaketi onuncu yılında anıldı. Felaketin yıl dönümünde bir dakikalık saygı duruşu ve nükleer karşıtı protestolar yapıldı.

Ülke genelinde depremin meydana geldiği saat olan 14:46’da, Japon İmparatoru Naruhito ile eşi İmparatoriçe Masako’nun da katılımıyla bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Japonya Başbakanı Yoşihide Suga, düzenlenen törende yaptığı konuşmada “Sevdiklerini ve yakınlarını kaybedenlerin duygularını düşündüğümde bunu çok dayanılmaz buluyorum” dedi.

Fukuşima, 1986 yılındaki Çernobil faciasından sonra yaşanan en büyük nükleer kaza olarak kabul ediliyor. Japonya, Fukuşima ve çevresinde felaketten etkilenen bölgeyi tekrar ayağa kaldırmak için bugüne kadar 300 milyar dolar harcadı. Deprem ve yılında Fukuşima Valiliği Uluslararası Büro Sorumlusu Kimura, yurdunu terk edenlerin geri dönüşü, rehabilitasyon projeleri, koronavirüsün sürece etkisine dair değerlendirmelerde bulundu.

SORUMLULUK ALMALILAR

Santral bünyesindeki reaktörlerin devreden çıkarılması sürecine değinen Kimura, merkezi hükümet ve Fukuşima Dai-içi Nükleer Santralı’nın operatörü Tokyo Electric Power (TEPCO) firmasının ‘daha düzgün’ sorumluluk almasını beklediklerini vurguladı.

SÜREÇ İLERLEMİYOR

Kimura, reaktörlerin devreden çıkarılmasının planlandığı gibi yürümediğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Bu konuda ivedilikle hareket edilmesi gerekiyor. Herkesin bildiği gibi kazanın üzerinden 10 yıl geçti ancak süreç ilerlemiyor. 10 yıl önceki planlar unutuluyor. Afet durumu sona ermedi, zarar büyük. Reaktörlerin devreden çıkarılmasına yönelik TEPCO’nun alması gereken çok yol var. TEPCO yapması gerekeni yapmadı. Koronavirüs salgınının da çıkmasıyla Fukuşima’nın kalkınması geri plana atıldı.”

***

NKP üyeleri engellendi

Fukuşima’nın yıl dönümünden bir gün önce yapılan Akkuyu Nükleer Santralı’nın 3’üncü ünitesinin temel atma törenine tepkiler sürüyor. Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri nükleer santralın sahasında yapmak istediği basın açıklaması engellendi. Jandarma yetkilisi NKP üyelerine “Burası açıklama için doğru yer değil. Ana yol geçiyor” dedi.