Felaketin sebebi rant projeleri

Oğuz Mutlu

Bir felakete dönüşen, birçok yurttaşın yaşamını yitirdiği ve kentin yaşanılmaz hale geldiği sel felaketine uzmanlar, yanlış kentleşme politikalarının ve çevre katliamının neden olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, iktidarın rant politikalarının yağışın afete dönüşmesindeki en büyük sebep olduğunu söylerken, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ise en büyük hatanın yanlış yerleşme olduğunu söyledi.

Karadeniz Sahil Yolu, Yeşil Yol ve HES projelerinin bölgedeki doğa katliamının en büyük nedenleri olduğunu belirten Muhcu, “Giresun ilinde 38 adet HES yapılmış ve 7 tanesi devam etmektedir. Yoğun yağış sırasında HES kapaklarının kural dışı açılması ve bunun çevrede yarattığı tahribatı da hatırlamamız gerekir” dedi.

Muhcu, rant projelerinin bütün ülkede kentleşme politikası haline geldiğini söyledi: “İktidar bugüne gelinmesinin sorumluluğunu taşımakta.”

Yerleşim hataları

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ise, ‘iklim değişikliği’, ‘aşırı yağış’, ‘hiç beklenmedik yağış’ gibi mazeretlere sığınmanın kolaycılık olduğunu dile getirdi. 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan menfez için Çorlu tren kazası benzetmesi yapan Çukurçayır, şöyle konuştu:
“Bütün taşkın ve sellerde hep bir menfez problemi var. Bu yüzden Karayolları’nın menfez hesaplama yöntemlerini mutlaka gözden geçirmesi gerekiyor. Şehir planlamalarında mutlaka meteoroloji bilimi devreye girmeli. Şehir planlamalarında sadece inşaatçılar ve mimarlarla yola çıkarsanız masanın birkaç ayağı mutlaka eksik kalıyor.”