Felaketler iki can aldı
Karadeniz’deki sel felaketinin ardından Başkent’te de yine sel meydana geldi, 21 yaşındaki Busenur Doğanay yaşamını yitirdi. Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde TIR’ların bulunduğu yolda meydana gelen heyelanda bir kişi öldü, iki kişi de yaralandı.
Mustafa BİLDİRCİN
Ankara’da 30 Haziran 2022’de etkili olan sağanak yağış sonrası taşkınlar yaşandı. Keçiören ilçesi İncirli Mahallesi’nde etkisini daha da yıkıcı şekilde hissettiren taşkın, bir can aldı. Keçiören Alımlı Sokak’ta bulunan Umut Apartmanı’nın bodrum katında yaşayan 21 yaşındaki Busenur Doğanay sel sularında boğularak yaşamını yitirdi.
Ankara’da yaşananlar, gözleri kentin uzun yıllar boyunca çözülemeyen altyapı sorunlarına çevirdi. Felaket ardından bir açıklama yayımlayan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, “Sorumlular, dere yatağında yapılaşmaya izin verenlerdir” ifadesini kullandı. Açıklamada, “İnsan canı sayılardan ibaret değildir” denilerek, “Su masumdur, suyu kanalların içine, yolların altına hapseden iradedir” değerlendirmesinde bulunuldu.
KAPIYI AÇAMADILAR
Busenur Doğanay’ın akrabası Fatih Soylu, "Annesini aramış ‘boğazıma kadar suyun içindeyim’ demiş, komşuların da yardım etmesine rağmen açamamışlar kapıyı" dedi.
ESKİ YÖNETİM SUÇLANDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi mevcut yönetimi de sel felaketinden eski yönetimi sorumlu tuttu. Belediyenin, “Afet Bilgilendirme Raporu” da felaketlerin göz göre göre geldiğini ortaya koydu. İdarenin, “Görevi Devraldığımızdaki Durum” başlığıyla yayımladığı raporda yıllarca ihmal edildiği belirtilen projeler sıralandı. Raporda yer verilen ve 2019 yılı öncesinde projesi olan ancak imalatları yapılamayan veya kısmi yapılan yerlerden bazıları ve projeler şunlar oldu:
•Keçiören Muhtelif Caddeler: 2008 yılı projesi mevcut. 2020 yılına kadar herhangi bir çalışma yapılmamış.
•Çankaya Dikmen Caddesi: 2010 yılı projesi var. 2020 yılına kadar herhangi bir çalışma yapılmamış.
•Çankaya Koru Metro İstasyonu Civarı: 2016’da proje hazırlanmış, kısmi imalatlar yapılmış.
GÖKÇEK İŞLEM YAPMADI
Raporda, 2019 yılı öncesi sel baskınlarının önlenmesine yönelik toplam 13 adet proje hazırlandığı belirtildi. Hazırlanan projelerden hiçbirinin hayata geçirilmediği kaydedildi. ABB yönetimi, DSİ’nin 2013 yılında hazırladığı Ankara Taşkın Eylem Planı’nda taşkın riski bulunan 16 bölgenin belirlediğini ancak eski yönetiminin bu konuda hiçbir işlem yapmadığını ifade etti.
İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu ise yoğun yağışlarda benzer olayların yaşanmaması için şu önlemlerin alınması gerektiğini belirtti:
•Altyapı bilgi sistemi oluşturulmalı ve hangi sokakta, caddede altyapı varsa tespit edilmeli, böylelikle mevcut durum masaya yatırılmalıdır.
•Özellikle altyapının sıkıntılı olduğu bölgeleri kapsayacak şekilde mevcut durumu ölçen, gözlemleyen ve yağışın yoğun olduğu zamanlarda erken uyarı sistemi sağlayacak istasyonlar kurulmalıdır.
•Düzenli bakımı yapılmayan hiçbir altyapı sağlıklı çalışmaz. Bu nedenle sadece kriz anlarında, yağışın fazla olduğu zamanlarda değil sürekli, periyodik olarak altyapının bakımının yapılması gerekmektedir.
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık, Batı Karadeniz’de selden etkilenen 7 il için hasar tespit çalışmalarına devam ediyor. Batı Karadeniz’de 27 Haziran Pazartesi günü yoğun yağışlar sebebiyle sel felaketi yaşanmış, birçok bölge selden etkilenmişti. Bakanlığın verilerine göre, Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, Sinop ve Bartın’da meydana gelen sel afetine ilişkin toplamda 18’i bağımsız bölüm olmak üzere 13 binanın yıkıldığı, 28’i bağımsız olmak üzere 11 bina ağır hasar aldığı, 1794’ü bağımsız olmak üzere 295 binada hafif hasar meydana geldiği belirlendi. Açıklamada, 2 bin 30’u bağımsız bölüm olmak üzere, 522 binada herhangi bir hasar saptanmadığı 38’si bağımsız olmak üzere 20 binanın ise acil yıkılacaklar kategorisine alındığı bildirildi.
‘KARADENİZ SAHİL YOLU ÖLÜM YOLU HALİNE GETİRİLDİ’
Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde meydana gelen heyelanda yoldan geçen tırların üzerine gelen yamaçtan kopan kayaların düşmesi sonucu ilk belirlemelere göre bir kişi öldü, iki kişi yaralandı. Olay yerine UMKE, AFAD, Jandarma ekipleri kısa sürede ulaşırken, bir kişinin cansız bedeni ekipler tarafından kayaların arasından çıkartıldı. Artvin Valisi Yılmaz Doruk, heyelan sonucu Azerbaycan uyruklu bir kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
SOL Parti Hopa İlçe Örgütü’nden yapılan açıklamada ise felaketlerin göz göre göre geldiği vurgulanarak, “Yine Karadeniz Sahil Yolu yine heyelan. Yıllarca söyledik bu yol halk sağlığına zararlıdır diye. Yaşanan felaket sonrası kopan kayanın altında kalan TIR şoförü bir yurttaş hayatını kaybetti. Gerek yapım aşaması ile başlayan sorunlar gerekse de devamındaki yol çökmeleri ve heyelanlar Karadeniz Sahil Yolu’nu adeta ölüm yolu haline getirmiştir. Defalarca kez uyarmamıza rağmen tek bir önlem almayan yetkililer bu ölümlerden sorumludur ve yargılanmalıdır. Doğaya karşı rant uğruna yapılan yapılaşmalar neticesinde oluşan bu felaketler doğal afet değil katliamdır” denildi.