Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarıyla mücadele edebilmek amacıyla oluşacak hava gücünün ihale sürecinin başladığını açıkladı. Bakanlık, geçen yıl çıkan yangın felaketinde, yangın söndürme uçaklarının yetersizliği nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise bu eleştirilere karşılık, “Uçak-teçhizat söndürmez bunları, bunu söndüren insandır insan” demişti.

Felaketten sonra: Yangın söndürme uçakları için ihale süreci başlatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılında orman yangınlarıyla mücadele edebilmek amacıyla, 5 adet amfibik uçak, 5 adet büyük tanker uçak, 10 adet küçük tanker uçak ve 55 helikopterden oluşacak hava gücü için ihale sürecinin Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından başlatıldığını açıkladı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, "5 adet amfibik uçak satın alınması için Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Amfibik yangın söndürme uçaklarının sipariş üzerine üretilen özel uçaklar olması sebebiyle, uçaklar tedarik edilene kadar kiralama usulü ile hizmet alınmaya devam edilecektir" denildi.

felaketten-sonra-yangin-sondurme-ucaklari-icin-ihale-sureci-baslatildi-963316-1.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Hava Kurumu (THK), geçtiğimiz yıl Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde çıkan büyük yangınlara müdahale etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

Kamuoyu ve muhalefet tarafından yapılan eleştirilerde, Türkiye'de yetersiz sayıda yangın söndürme uçağı olması öne çıkmıştı. Öte yandan var olanlar da hangarlarda bekletilmişi. Hükümet, bu uçakların kullanılamaz halde olduğunu öne sürmüştü.

Bununla birlikte THK, BirGün’ün gündeme getirdiği yangın söndürme uçağı pilotlarının işten atılmasını skandalını doğrulamıştı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise yapılan eleştirilere, “Bu işin başarısı orman kahramanlarımızın başarısıdır. 133 tane şehit vermişiz. Herkes terbiyesini takınsın. Uçak-teçhizat söndürmez bunları, bunu söndüren insandır insan" diye yanıt vermişti.

28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınlarında 8 insan ve binlerce hayvan hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle dönmüştü.