Feminist Mary Wollstonecraft'ın eleştirilere hedef olan Londra'daki çıplak heykeli bant ve maskelerle örtüldü

Dış Haberler Servisi

"Feminizmin anası" olarak bilinen, 18. yüzyıl yazarlarından, Mary Wollstonecraft'ın Londra'da yeni açılışı yapılan heykeli, kimliği belirsiz kişiler tarafından hedef alındı. Heykelin göğüs ve kasık bölgesine siyah bant yapıştırıldı, gövdesine t-şört giydirildi ve heykel cerrahi maskelerle kaplandı.

İngiliz sanatçı Maggi Hambling tarafından yapılan heykel, Salı günü gerçekleştirilen açılışıyla birlikte, çıplak figürün 18. yüzyılın entelektüel kazanımları ve etkisini onurlandırmak yerine kadın bedenine dikkat çektiğini belirten bazı feministlerin eleştirilerine hedef olmuştu.

Reuters'in haberine göre, eleştirilerdeki temel nokta, heykellerde resmedilen erkekler genellikle kıyafetli olarak yansıtılırken, kadın öncünün bedeninin ön plana çıkarılması oldu. Sanatçı Hambling ise eleştirilere, "eril kahraman heykel" geleneğinden uzaklaşarak tarihsel olmayan, zamanın ötesinde birşey yaratmak istediğini söyleyerek cevap verdi.

Esere bir dizi çevreden eleştiri geldi. Feminist yazar Caroline Criado Perez, yeni heykeli "Wollstonecraft'a saygısızlık" olarak nitelendirirken, "How to Be a Woman" adlı çok satan kitabın yazarı Caitlin Moran da heykeli eleştirenler arasındaydı. Moran twitter adresinde, kadınları tanımlamakta "sıcak ve çıplak olmak" imgelerinin çok kullanıldığını ve bu heykelin de "eski klişeleri pekiştirdiğini" belirtti. Çok satan pek çok kitabı bulunan Simon Schama ise "Hep Wollstonecraft'ın güzel bir heykeli olsun istemişimdir ancak bu o değil" sözlerine yer verdi.

Mary Wollstonecraft hakkında

27 Nisan 1759 - 10 Eylül 1797. İngiliz yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu. Kariyeri süresince romanlar, felsefi inceleme yazılarının yanı sıra bir seyahatname, bir çocuk kitabı ve bir Fransız Devrimi tarihçesi de yazdı. En çok kadınların erkeklerden yaradılış icabı daha değersiz olmadığını ancak eğitimsiz oldukları için daha değersiz göründüklerini savunduğu, 1792 yılında yayımlanan Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi (A Vindication of the Rights of Woman) kitabıyla tanınır. Hem erkeklerin hem de kadınların akıl ve muhakeme sahibi varlıklar olarak kabul edilmelerini önerirken mantık üzerine kurulu bir toplumsal düzen tahayyül eder.

Anarşist hareketin fikir babalarından biri olan filozof William Godwin ile evlendi. Kızlarından biri "Frankenstein" eseri ile dünyaca tanınan Mary Shelley'dir.

Fotoğraf: Wikipedia