Bir yıldır tek bir soru soruyoruz: “Gülistan Doku nerede?” Yetkililer bu tek sorunun karşısında kör sağırı oynuyor. Etkin soruşturma bir yana olayla ilgili baş şüpheli dahi sorgulanmadı.

Feministin Çantası | Bir senedir soruyoruz: Gülistan nerede?

BirGün/KADIN

Kadın cinayetleri, kadına yönelik erkek şiddeti, şüpheli ölümler, kaybedilmiş kadınlar… Bu yıl sosyal medyada karşımıza en çok çıkan gündem Gülistan Doku ile ilgili. 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun nerede olduğu sorusu tüm kadınların sorusu haline geldi. Soruşturmanın akıbeti bir yana baş şüphelinin sorgulanmaması en çok tepki çeken gelişme oldu.

Son görüldüğü yer olduğu iddia edilen Munzur Barajı, tamamen boşaltıldı ancak Gülistan orada da bulunamadı. Oysa yetkililer, Gülistan’ın orada olduğunu savunup durdu. Belki de bu iddiaları nedeniyle soruşturmada bir arpa boyu yol gidilemedi, hâlâ elle tutulur bir sonuç yok. Öyle ki Gülistan’ın kaybolmasında baş şüpheli olan Zaynal Abakarov hâlâ tutuklanmadı. Kaybedilmeden hemen önce baş şüpheli ile tartışan Gülistan’ın daha sonra aynı kişi tarafından iki kez alıkonduğu ortaya çıktı.

Gülistan kaybedildikten sonra Abakarov’un ifadesi evde alındı, ifadede eksik ve yanlış bilgiler olmasına rağmen hiç sorgulanmadı. Abakarov’un evinde ve babasının aracındaki kan, tükürük ve doku örnekleri araştırılmadı, ailenin bir gece yarısı şehirden kaçarcasına ayrılmasına izin verildi. Abarakov’un üvey babası polis Engin Yücel’in soruşturmanın üzerini örtecek girişimleri olduğuna yönelik iddialar ortaya çıktı, görevden alındı.

İktidara bir yıldır yanıtlanması için şu sorular yöneltiyor:

1- Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz?
2-Gülistan neden sadece suda arandı?
3- Şüphelileri korumaya devam mı edeceksiniz?

VAZGEÇMEDİK, UNUTMADIK

Gülistan’ın ailesine, onu arayan kadınlara, onun akıbetini sormak isteyenlere defalarca soruşturma açıldı, ifadeye çağrıldı. Ancak bu baskılar kadınları vazgeçirmedi. Zira üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kadınlar meydanları doldurarak “Gülistan’a ne oldu?” soruyor.

Gülistan’ın annesi Bedriye Doku, bir yıl sonra ilk günkü sızı ile meydanlara çıkıp “Bizim yüreğimize ateş düşürenlerin de yüreğine ateş düşsün” dedi.Ablası Şilan Filiz, “Kardeşimi neden bulamıyorsunuz?” diye sordu. Ülkece Gülistan’dan gelecek bir haberi bekleniyor.

Bir senedir etkin soruşturma yürütülmediği için cevaplanmayan soruları sormaya devam edeceğiz: Gülistan Doku nerede?