Feministin Çantası: Cindy Erazo özgürlüğüne kavuştu, yeniden merhaba!

BirGün Kadın

Bu hafta feministin çantasını El Salvador’daki kürtaj hakkı mücadelesinden bir hikâyeyle açıyoruz. El Salvador’da gelişen komplikasyon sonucu kürtaj olan ve daha sonra ‘cinayet’ iddiasıyla 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Cindy Erazo, 6 yıl hapishanede kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuştu.

Erazo, El Salvadır’daki kız kardeşlerinin uzun süredir takip ettiği davalar ve eylemlilikleri sonucunda özgür kaldı. El Salvadorlu Cindy Erazo, hamileliğin 8’inci ayında geçirdiği komplikasyon nedeniyle hayatı tehlike altına girdiğinde, hastanenin acil servisine kaldırılmıştı. Cindy, geçirdiği ağır komplikasyonun ardından acile kaldırıldığı ve kendisine hızlı müdahale edildiği için aramızda, nefes alıyor. Cindy bir gün daha fazla nefes alabileceğine sevinemeden, yaşadığı travmayı atlatamadan, gericiliğin saldırısına maruz kaldı.

El Salvador’daki mahkeme, Cindy kürtaj olduğu için onu ‘ağır cinayet’le suçladı ve ona hapishanenin yolunu gösterdi. Mahkeme onu ölmediği için 30 yıl cezaya mahkûm etti. 10 yaşında bir oğlu olan Cindy Erazo için binlerce kadın mücadele etti. Mücadele sonucu hapis cezası 10 yıla indirildi. 10 yıl da kız kardeşlerine yetmedi, Cindy’nin özgürlüğünü isteyen feministler mücadele etti ve Cindy’i 6 yılın ardından oradan çıkardı.

Bugün Cindy aramızda, ne mutlu! Fakat bugün El Salvador kürtajı hâlâ ‘suç’ olarak sayan 26 ülkeden biri olduğu için yaklaşık 20 kadın hapishanede yaşamak zorunda bırakılıyor. El Salvador Devlet Başkanı, kürtaj yasağının kaldırılacağının sözünü verdi. Umuyoruz, El Salvador Devlet Başkanı bu sözünü tutar ve bedenimizle ilgili alacağımız tüm kararların bize ait olduğunu kabul ettiğini gösterir. BirGün Kadın olarak Cindy’nin özgürlüğünü kutluyor ve tüm kadınlara umut olduğunu, yalnız olmadığını söylüyoruz. Kürtaj haktır!