Feministin Çantası'nda bu hafta: Belarus polisi, kız kardeşlerimizden kaçtı

BİRGÜN KADIN

Feministin çantasını bu hafta, Belaruslu kadınların polisi tedirgin eden taktikleriyle ve Brezilyalı kız kardeşlerimizin yaptığı muhteşem vuruşlar ile açıyoruz.

Erk devlet ve onun kolluğu size söylüyoruz! Aklımızla ve irademizle dalga geçerseniz, sizi nasıl köşeye sıkıştıracağımızı unutmamanızı hatırlatıyoruz.

Geçen günlerde sosyal medyada bir video yayımlandı. Dilden dile, elden ele yayılan videoda Belarus’ta uzun süredir devam eden eylemlerden biri görüldü. Polis, bir caddede eylem yapan kadınların önce önünü kesmeye kalktı. Ancak kız kardeşlerine omuz veren kadınlar, polisin etrafını sardı ve korkutup kaçırdı.

Kolay değil, söz konusu hayatımız ve özgürlüğümüz olunca karşımıza diktiğiniz robokoplarınızın önce karşısına çıkıyoruz, sonra sağından ve solundan koşarak ters köşe yapıyoruz. Her zaman planlarınız tutmuyor, gösteriyoruz. Tiz seslerimizden rahatsız oluyorsunuz, biliyoruz. Daha çok duyacağınızın sözünü veriyoruz.

BREZİLYA’DA KADINLAR KAZANDI

Takımlar kuruyoruz, bizi dışına itmek istediğiniz sahaların tam kalbinde duruyor ve eşit ücret mücadelesi için vurduğumuz topu, erkekliğinizin kalesine gol olarak saplıyoruz. Döktüğümüz ter, attığımız her bir gol eşitlik mücadelemize yazılıyor. İnat etmekte haklısınız, yerleriniz sallanıyor ve bizim yüzyılımız sizi korkutuyor. Brezilya Futbol Federasyonu, kadın ve erkek milli takımları oyuncularına eşit ücret ödeneceğini açıkladı. Bu ilk uygulama değil. Daha önce Avustralya ve Norveç’te de futbolda eşit ücret uygulaması yürütülüyordu. Öte yandan İngiltere de 2021’de sisteme geçeceğini duyurdu.
Çok uzun yılların mücadelesi var burada, kolay vazgeçer miyiz? Gaia ile başlayan mücadelemiz, 1789’da, Fransa’da fırınları basıp, ekmekleri halka dağıtan kadınlar ile İngiltere’deki oy hakkı mücadelesi ile büyüdü. Stalingrad’da, İtalya’da, İspanya’da, faşistlerin kalbini nasıl söktüğümüzü tekrar hatırlatabiliriz. İster misiniz? Narin ve savunmasız değiliz, öfkeliyiz ve eşit bir yaşam istiyoruz.

Heybemizde kazanımlarımızı ve hafızamızı ve taze tutacağımız mücadeleler ile yolumuza devam ediyoruz. Yola devam ederken kaybettiğimiz kız kardeşlerimizin gülümseyişlerini hiç unutmadan güçleniyoruz…