Feministin çantası: Patriyarkanın üzerine tam gaz gidiyoruz!

Bu hafta Feministin Çantası’nı Suudi Arabistan’da, bir aydır açlık grevinde olan tutuklu kadın hakları savunucusu Loujain el-Hathloul’un yanı başından açıyoruz.

Mayıs 2018’de gözaltına alınan ve kadınların araba kullanmasına izin verilmesi için kampanya yürüten Hathloul, diğer 12 kadın hakları savunucusu ile birlikte ‘Suudi Arabistan Krallığı’na düşman dış örgütlerle komplo kurmak’la suçlanıyor. Gericilerin hayal dünyası, aksiyon filmlerini bile aratmıyor!

Hathloul ve arkadaşlarının tutuklanmalarından birkaç hafta sonra Kral Selman, ülkede kadınların araba kullanma yasağını kaldırdı ama kadınları serbest bırakmadı.

Hathloul’un 25 Kasım’da davası vardı. Hathloul’un kız kardeşi Lina, çarşamba günü Riyad’da görülen davada serbest bırakılma kararının çıkmasını beklediklerini söylemişti. Öyle olmadı. Hathloul’un davası terör suçlarının yargılandığı özel bir mahkemeye taşındı.

Üç ay boyunca hücre hapsinde tutulan Hathloul’un kimseyle görüşmesine izin verilmedi; genç kadın işkenceye maruz bırakıldı. Hakları ihlal edildiği için bir ay önce açlık grevine başladı. Hükümet ise bu yaşananların karşısında ‘’Bu iddiaları kabul etmiyoruz’’ diyor. Ufak hatırlatmasını yapalım:

Herkesle eşitleneceğiz. O güne kadar da bin bir zorlukla kazandığımız özgürlüklerin hiçbirinden vazgeçmeyeceğiz.