Feministin çantası: Rüzgârımızla açıyoruz kapıları

BirGün/KADIN

Bu hafta feministin çantasını, Arjantinli kadınların rüzgârıyla açıyoruz. 2015’in Haziran’ında Arjantinli kadınların “Ni Uno Menos” şiarıyla başlattığı, “Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz” hareketi, örgütlü mücadelenin 6’ncı yılında kararlılıkla devam ediyor. Bu yıl salgın nedeniyle direnişin yıldönümünde sokaklarda büyük kalabalıklarla bir araya gelinemedi. Fakat sokaklara astıkları afişlerle, sosyal medya kampanyalarıyla haklarına sahip çıkmaya devam etti.

Hareket, ilk olarak Arjantin ve Uruguay’da, kadınların katledilmesine, haklarının gasp edilmesine karşı uzun yıllar verdikleri mücadelenin ardından daha güçlü ve örgütlü bir cevap olarak ortaya çıktı. Yarattıkları kadın hareketi dünyanın birçok yerindeki kadınlara ilham oldu. Arjantin’de kadınların mücadelesi 100 yıllık kürtaj yasağını kaldırdı. Arjantin’ ardından Dominik Cumhuriyeti’nde kadınlar, uzun yıllardır kürtajın yasal olması için verdiği mücadelede, kongreyi yeniden masaya oturtmayı başardı.

Bugün, muhafazakâr, otoriter, sağ siyasetten beslenen iktidarlar, geçmişten bu yana kadınların yaşam hakkına her saldırdığında karşılarında dalga dalga yayılan güçlü bir mücadele duvarına çarpıyorlar. Arjantin’de, Uruguay’da, Polonya’da, Sudan’da, Türkiye’de, İngiltere’de… Kısacası her yerde kadınlar birbirlerine umut olmaktan ve “birlikteyiz” demekten geri durmuyor.