Fenden sosyal bilimlere genç bilimciler buluştu

Y. Emre Ceren

‘Genetikten Kuantuma Genç Bilimcilerimiz Anlatıyor’ kitabı 2021 Mayıs ayında Siyah Kitap’tan yayımlandı. Dr. Emre Eren Korkmaz ve Dr. Erdinç Sezgin’in editörlüğünü üstlendiği kitap, dünyanın dört bir köşesinde çalışmalarını yürüten 16 genç bilim insanını bir araya getiriyor. Kitabın editörlüğünü üstlenen Dr. Emre Eren Korkmaz ve Dr. Erdinç Sezgin ayrıca yazar olarak da katkı sunuyor.

Kitap evrim teorisinden biyolojiye, kuantum tarihinden kuantumun gelişimine ve bugün geldiği noktaya, mikro biyolojiden biyo teknolojiye, doku yenilenmelerinden biyolojik gelişmelere ve genetik bilimine, hafızadan yapay zekaya, gelecekte uzaydan arkeolojiye ve siyaset bilimiyle teknoloji ilişkisine kadar birbirinden farklı disiplinleri bir araya getiriyor.

Kitap Korkmaz ve Sezgin’in bilim savunduğu ve kilise dogmalarına karşı çıktığı için diri diri yakılan Giordano Bruno’nun anlatısıyla başlıyor ve ardından kitabın neleri kapsadığını ve içeriklerin nasıl belirlendiğini aktarıyor. Korkmaz ve Sezgin kitabın girişinde “Bu kitapta bizler yazarlarımızdan özgün makaleler talep ettik. Yazıların hepsi okuyucular için ilk kez yazıldı, başka çalışmaların çevirisi veya özeti değiller. Üslup olarak da sadece anlaşılır olmasını değil aynı zamanda söyleşi şeklinde, “ben” ne yapıyorum ve “biz” ne yapıyoruz sorusuna cevap vermesini istedik” diyor. ‘Genetikten Kuantuma Genç Bilimcilerimiz Anlatıyor’ kitabına BirGün Bilim sayfası yazarları Dr. Çağrı Mert Bakırcı ‘Bilimi Anlamanın Temel Prensibi: Evrim’ ve Dr. Mustafa Gündoğan ‘Kuantum Fiziği ve Teknolojileri’ makalesiyle katkı sundu.