Fenerbahçe hak ederek kazandı

Fenerbahçe yükselen formu ve rakibine kurduğu 17 yıllık üstünlüğün yarattığı psikolojik baskıyla, baştan sona üstün oynadığı maçı kazanmayı başardı.

Maç sabahı yaptığımız incelemede Advocaat’ın topu rakibe bırakarak Galatasaray’ın oyun kurma ve hücum alanındaki zaaflarından yararlanma yoluna gidebileceğini söylemiştik. Hollandalı bu planı denedi hem de bunun üzerine ön tarafta Sow ve arka tarafta Van Persie, Alper, Volkan, De Souza dörtlüsünden oluşan toplamda beşli bir baskıyla. De Jong ve Tolga ilk yarıda topu üçüncü bölgeye bir türlü aktaramadılar ve bu sebeple Sneijder ve Bruma topla ilk buluşma noktalarını neredeyse orta sahası çizgisine çekmek zorunda kaldılar. Burada da bir süredir devam eden problemi ortaya çıktı Galatasaray’ın. Eren Derdiyok takım arkadaşlarıyla arası açıldıkça oyunda kayboldu gitti ve Riekerink’in takımı 4 tane adamın rakip yarı sahanın başlangıç noktalarından rakip yarı sahanın son metrelerindeki forvetlerine topu aktaramama problemiyle karşı karşıya kaldı. Tabii burada şunu belirtmek lazım.İyi futbol takımlarının hücumda ve savunmada kompakt bir karakterde olması beklenir, yani kenarları kullanmayı hedefliyorsa her 2 kenardan da destek almak zorundadır. Galatasaray takımının sağ kanatı sahada sadece savunmak için var ve hücum planında birer konu mankeni olarak kalıyorlar. Bu aynı zamanda kötü bir kadro planlamasının da göstergesi.

Maçın ikinci yarısında da aslında çok değişen bir şey yoktu. İlk yarıda kaleye doğru dürüst şut bile atamamış Galatasaray’ın büyük oranda değişmesini beklemek yanlış olurdu fakat küçük oranda bir değişiklik bile yoktu. Podolski – Eren ikili forvet hattını deneme teşebbüsü, Eren’in sakatlığı ile çok kısa sürede devre dışı kaldı, ancak bunu bir mağlubiyet mazereti olarak göstermemek lazım, zira eğer 2 ay boyunca gol atamayan forvetiniz oyundan çıktığında planlarınız suya düşüyorsa, yine dönüp kadro planlamanız ve bu kadronun kalitesi hakkında düşünmeniz gerekiyor. Seyrantepe’de rüya bitti gerçeklere dönüldü denebilir. İlk haftalardaki o toz pembe hava, tatlı-sert Trabzonspor, ligin en organize takımı Başakşehir ve 17 yıllık belalı Fenerbahçe ile yerini Picasso’nun Guernica tablosundaki görüntüye bıraktı. Yıkıntıları toplamak zor olacak.