Fenerbahçe'de Ülker Stadı'nın isminin 'Atatürk Stadı'na çevrilmesinin önünde mevzuat engeli olduğu belirtiliyor. 'Tesislere Ad Verme Yönetmeliği'ne göre, bir ilde sadece bir tesise 'Atatürk' ismi verilmesine izin veriliyor. Şu anda da İstanbul'da, Atatürk Olimpiyat Stadı bulunuyor.

Fenerbahçe'nin Atatürk hamlesine mevzuat engeli

Fenerbahçe'de, Ülker Stadı'nın isminin Atatürk Stadı'na çevrilmesi talebi camiadan destek alırken mevzuatta takıldı.

Milliyet Gazetesi'nden Mustafa Anıklı'nın haberine göre, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “Tesislere Ad Verme Yönetmeliği”nin 7. Maddesi’nde, “Ad verme ile ilgili yasaklar” bölümü bulunuyor.

Bunda ise şu ifadeler yer alıyor.

► Gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılan ve işletilen özel beden eğitimi ve spor tesislerine Atatürk’e ilişkin adlar ve sıfatlar verilemez.

► Bir şehirde benzer tesislerden sadece bir tanesine Atatürk’e ilişkin adlar verilebilir.

Habere göre, İstanbul'da, Atatürk Olimpiyat Stadı'nın varlığı, bu yönetmelik nedeniyle Fenerbahçe'nin isim değişikliğini engelliyor. Bu nedenle sarı-lacivertli yönetim ilk olarak bu mevzuatı aşmak için çalışma yapması gerekiyor. Bunun dışında Fenerbahçe, 2025 yılında sözleşmesi sona erecek Ülker Grubu ve Saracoğlu ailesiyle de bir görüşme yaparak gerekli izni almaya çalışacak.

Stadın adının değişebilmesi için, genel kurul veya yönetim kurulu kararı da yeterli olmayacak. Yine mevcut yönetmeliğe göre, "Genel Müdürlük mülkiyeti ve/veya kullanımında bulunan tesislere verilecek adlar ile Genel Müdürlük mülkiyetinde veya kullanımında olup kulüplere, diğer kurum ve kuruluşlara devredilen, kiralanan, sınırlı ayni hak tesis edilen gençlik ve spor tesislerinin adları Genel Müdürün teklifi ve Bakanın onayı ile verilebilir ve değiştirilebilir" maddesi bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, 1907 Fenerbahçe Derneği'nin, Kadıköy'de kulübe ait Ülker Stadı'nın isminin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı nedeniyle "Atatürk Stadı" olarak değiştirilmesi talebini, tüm camianın destek vermesi durumunda yerine getireceklerini bildirmişti. Camianın bu yönde ortak talep geliştirmesiyle birlikte Ali Koç," "Yaparız, çekinmeyiz ama bunun bir camia arzusu ve isteği olarak gerçekleşmesi her şeyden önemlidir. Bu biz bu talebin sonuna kadar arkasındayız. Bizim dönemimizde, sadece 1907 Derneği değil tüm camiamıza sesleniyorum, bu arzuyu, bu isteği ivedilikle, 100. yılımız tamamlanmadan, belki de 29 Ekim 2023 yılında hayata geçirelim. Siz varsanız biz de varız. Bunu yapmak için Saraçoğlu ailesiyle, Ülker gurubuyla görüşeceğiz ama bugün itibariyle 100. yılımızın en önemli vazifesi olarak bunu not edelim ve hep beraber gerçekleştirelim" ifadelerini kullanmıştı.