Fenerbahçe Ülker Avrupa macerasına çok erken veda e

Fenerbahçe Ülker Avrupa macerasına çok erken veda etmek zorunda kaldı. ıoo.yıl söylemleri ve hikayeleri ile yola çıkan birtakım için böylesi bir son gerçekten çok acı. Bu olaydan da herkesin alması gereken önemli birders var. Demek ki neymiş? Birisi Türkiye şampiyonu olan iki takımın en iyi oyuncularını biraraya getirerek iki takımdan daha iyi birtakım ortaya çıkmıyormuş.

Bildiğiniz gibi sezon başında Ülker kapandıktan sonra Fenerbahçe ile birleşme kararı aldı ve şampiyon kadronun en iyileri Mirsad Türkcan, İbrahim Kutluay, Ömer Onan, Oğuz Savaş ve İra Clark'ı Fenerbahçe Ülker adı altında oluşturulan yeni takımın kadrosuna kattılar. Bu oyunculara Fenerbahçe'nin en iyi oyuncuları ve Willie Solomon da eklenince kağıt üzerinde süper bir kadro oluşturulmuş oldu. Ben dahil herkes 'çok iyi bir kadro kuruldu bu kadro Fenerbahçe'nin ıoo. yılında hem ligde hem de Avrupa'da büyük başarılara imza atar' dedik. Dedik demesine de maalesef evdeki hesap çarşıya uymadı. Özellikle Avrupa liginde başarılı olmak için tecrübe kesinlikle şarttı. Ülker oyuncularının çoğunu Fenerbahçe'ye getirirken beraberinde tecrübesini getiremedi. Yılların Avrupa tecrübesi heba olmuş oldu. Ülker'in kendi basketbol kültürünü Fenerbahçe'ye kabul ettirmemesi gerekirken maalesef Ülker'liler Fenerbahçe'nin potasında eridi ve o takımın özelliklerini kabul ettiler. Yeni kurulan takım daha önce olduğu gibi yumuşak bir takım oldu ve Avrupa'nın gerektirdiği sertliği bir türlü gösteremedi. Savunma ağırlığı olan bir takım yaratılamadı.

Avrupa ligi hiçbir ligde olmadığı kadar sert oynanan bir lig. Burada başarılı olmak istiyorsan önce çok iyi savunma yapacaksın, sonra hücum etmeye bakacaksın. Ülker daha önceki sezonlarda en azından son 16 takım arasına kalabiliyordu. Ancak Fenerbahçe ile birleştikten sonra gruptan çıkma şansını bile çok erkenden kaybettiler. Neden? Sebebi basit. Fenerbahçe'nin basketbol kültürü içinde eriyen ve kaybolan Ülker'in Avrupa tecrübesinden hiç faydalanamadılar. Gruptaki en büyük rakipleri olan Yunanistan'ın Aris takımına hem orada hem de kendi sahalarında yenilerek adeta 'bu lig bize bir numara büyük geliyor" demiş oldular. İki takımın kadrosuna baktığımız zaman Fenerbahçe Ülker'in kesinlikle Aris'e bu kadar kolay yenilmemesi gerekiyor. Demek ki Fenerbahçe Ülker'de iyi oyuncular bir araya getirildi. Ancak oyuncular hala takım olmayı beceremediler. Başarı için öncelikle takım olmaları ve çok iyi savunma yapmaları gerekiyor.

Bu sezon gerçekten Fenerbahçe'ye gönül verenler için hayal kırıklığı oldu. İbrahim Kutluay, Mirsad Türkcan, Kambala ve Willi Solomon'lu kadroları ile Avrupa'ya bu kadar erken havlu atmaları hiç de iyi olmadı. Fenerbahçe'nin gruptaki başarısızlığını son maça bağlamak istemiyorum. Evet o maçta taktiksel hatalar oldu. Oyuncular istenilen performansı veremedi ve hakem hataları da oldu. Ancak bu uzun bir maraton ve ilk maçtan itibaren Fenerbahçe kararlılığını ve sertliğini sahaya bir türlü yansıtamadı. Basket-bolda, atarak her zaman kazanamazsınız. Hele hele Euro Lig'de savunma yapmaz, içeriden oynatmazsanız maçları kazanmanız kesinlikle mümkün olmaz. Üstelik gruptan çıkabilmek için rakibin olan Aris'e iki maçta da yenilirsen kesinlikle başarılı olamazsın. Çok yazık oldu. Fenerbahçe Ülker, Avrupa'ya bu kadar erken havlu at-mamalıydı. Çok zor ama kalan maçlarının hepsini kazanıp umarım bizi yanıltırlar.