Yönetmen Ferzan Özpetek’in son filmi La Dea Fortuna (Şans Tanrıçası), İtalya'nın en köklü film ödüllerinden olan Nastro d'argento'ya 8 dalda aday gösterildi. Filmde oyuncu Serra Yılmaz da rol alıyor

Ferzan Özpetek’in son filmi La Dea Fortuna, İtalya’da 8 dalda ödüle aday gösterildi

HABER MERKEZİ

Yönetmen Ferzan Özpetek’in, arkadaşlarının çocuklarıyla birkaç gün ilgilenmelerini istemesi üzerine kaosa sürüklenen eşcinsel bir çiftin hikâyesine odaklandığı ve Serra Yılmaz’ın da rol aldığı La Dea Fortuna adlı son filmi, İtalya’da 1946 yılından beri verilen film ödülleri Nastro d'argento'ya 8 dalda aday gösterildi.

Özpetek’in 13’üncü uzun metrajlı filmi olan yapımın ödüle aday gösterildiği dallar arasında ‘En İyi Film’ ve ‘En iyi yönetmen’ gibi önemli kategoriler de yer alıyor.

La Dea Fortuna’nın aday gösterildiği tüm kategoriler şöyle:

-En İyi Film
-En İyi Yönetmen
-En İyi Senaryo (Gianni Romoli, Silvia Ranfagni, Ferzan Özpetek)
-En İyi Aktör (Stefano Accorsi – Edoardo Leo)
-En İyi Aktrist (Jasmine Trinca)
-En İyi Film müziği (Pasquale Catalano)
-En İyi Orijinal müzik (Che vita meravigliosa)
-En İyi Cast Direktörü (Pino Pellegrino)

R&C Production ve Warner Bros Entertainment Italia işbirliğinde hazırlanan film, geçen yıl 19 Aralık’ta İtalya’da gösterime girdi. Filmin Türkiye’deki gösterim tarihi ise henüz belli değil.

ferzan-ozpetek-in-son-filmi-italya-da-8-dalda-odule-aday-gosterildi-736916-1.
La Dea Fortuna- Şans Tanrıçası (2019)

FERZAN ÖZPETEK KİMDİR?

3 Şubat 1959 İstanbul doğumlu yönetmen, senarist ve oyuncu Ferzan Özpetek üniversite eğitimi için İtalya’da Roma La Sapienza Üniversitesi’ne gitti.

Bu akademide kendini sanat konusunda geliştiren Özpetek, daha sonra ilk oyunculuk deneyimini ‘Son Contento’ filminde yaşadı. Özpetek filmde yönetmen yardımcılığını da üstlendi.

Özpetek 15 yıl boyunca Ricky Tognazzi, Lamberto Bava, Francesco Nuti, Sergio Citti gibi önemli yönetmenlerle çalıştı.

İspanya, İtalya ve Türkiye arasında geçen Hamam filmi, Cannes Film Festivali’nin en prestijli bölümü olan ‘Quinzaine des Réalisateurs’de gösterildi. Hamam, 1997’de Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülüne layık görülürken, Özpetek de ‘En İyi Yönetmen’ ödülünün sahibi oldu.

ferzan-ozpetek-in-son-filmi-italya-da-8-dalda-odule-aday-gosterildi-736921-1.

Ardından Özpetek’in Harem Suare filmi de Cannes Film Festivali’nde ‘Un Certain Regard’ kategorisinde gösterime girdi ve daha sonra Londra Film Festivali ve Toronto Film Festivali’ne davet edildi.

Stefano Accorsi ve Margherita Buy’ın başrollerini paylaştıkları, Ferzan Özpetek’in üçüncü filmi ‘Le Fate İgnoranti - Cahil Periler’ sahip olduğu uluslararası başarı, eleştirmenlerden aldığı övgüler ve elde ettiği gişe hasılatı ile 2001 sinema sezonunun en önemli filmi oldu. 2001 yılının en önemli gündem maddelerinden biri olarak da kabul edilen Cahil Periler 3 Globi d'Oro ve 4 Nastri d'Argento gibi sayısız ödülün sahibi oldu.

Özpetek, 2009 yılında çektiği Serseri Mayınlar isimli filminin Los Angeles Film Festivali açılışındaki gösteriminden sonra John Travolta, Andy Garcia gibi isimlerden de tebrik aldı.

FİLMOGRAFİ

Özpetek’in filmografisi şöyle:

Hamam (1997)

Harem Suare (1999)

Cahil Periler (2000)

Karşı Pencere (2002)

Kutsal Yürek (2005)

Bir Ömür Yetmez (2007)

Mükemmel Bir Gün (2008)

Serseri Mayınlar (2009)

Şahane Misafir (2012)

Kemerlerinizi Bağlayın (2014)

İstanbul Kırmızısı (2017)

Napoli Velata (2017)

La Dea Fortuna (2019)