Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nde 2007’de polis kurşunuyla öldürülen Festus Okey’in katiline Yargıtay’ın bozma kararının ardından 3 yıl 4 ay ceza verildi.

Festus’un katilinin cezası ‘kuşa döndü’

Haber Merkezi

Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin, 2007’de İstanbul Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde Nijeryalı Festus Okey’i öldüren polis Cengiz Yıldız’a verilen cezayı bozmasının ardından yeniden görülen davada skandal karar çıktı. İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dördüncü kez görülen davada sanık polis Yıldız’a bu kez yalnızca 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Festus Okey’in 15 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi’nde polis memuru Cengiz Yıldız tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin dava 3’üncü kez Yargıtay’dan dönmesinin ardından 4’üncü kez İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

AĞIR KUSUR VAR

İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Yıldız, SEGBİS ile katıldı. Festus Okey’in ailesinin avukatı cinayetin olası kasıtla işlendiğini söyledi ve “Polis memuru belinde silahla sorguya giriyor. Silahın kilitli olup olmadığı belli değil. Burada ağır kusur var çünkü kendisi 12 yıllık tecrübeye sahip bir polis memuru” dedi. Avukat, caydırıcı bir karar verilmesini talep etti. Sanık polis Yıldız ise suçsuz olduğunu iddia etti. Mahkeme daha önce ‘olası kasttan’ 16 yıl verdiği sanık polis Yıldız’ın cezasını ‘taksirle öldürme’ suçuna çevirdi. Sanık 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

CEZAYI DÜŞÜRDÜLER

Mahkeme daha önce sanık Yıldız’ı ‘olası kasıtla kasten öldürme’ suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Kararı bozan Yargıtay cezanın, ‘olası kasıtla kasten öldürme’ suçundan değil ‘bilinçli taksirle kasten öldürme’ suçundan verilmesini istemişti. Festus Okey’in avukatları dava sonrası açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle denildi: “15 yıllık süren bir yargılamanın neticesinde Festus Okey dosyası hakkında karara vardı. İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi, önceki kararından döndü ve sanık polis memuruna sembolik, cüzi bir miktarda ceza verildi. Her zamanki gibi cezalandırılmış gibi yapıldı. Umutluyduk çünkü mahkeme yıllar önce son derece pozitif bir kara vermişti ancak Yargıtay’ın işine gelmemişti. Anayasa Mahkemesi, soruşturmanın yetersiz olduğunu kabul etmişti. Ancak bir insanın canını alan bir polis memuruna 3 yıl ceza verildi. Cezasızlık sürüyor.”