Fethiye’de denizin nabzı ölçülecek

BİRGÜN EGE

Fethiye Körfezi’ndeki deniz kirliliğini anlık olarak gözlemlemek ve tespit edilen kirlilik verilerini sunmak üzere Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen Akıllı Şamandıra Projesi, Fethiye özelinde üretilen Türkiye’deki ilk ve tek uzaktan bağlantılı ölçüm cihazı olma özelliğini taşımakta olduğu öğrenildi.

Proje Fethiye Belediyesi, Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojilerinin işbirliği ile hayata geçiriliyor.

“Akıllı Şamandıra” ve donanımının deneme kurulumu Fethiye Limanı Aksazlar Mevkii’nde gerçekleştirildi. Deneme sürecinin tamamlanmasının ardından iki adet “Akıllı Şamandıra”, Fethiye’de denizin nabzını ölçmek üzere Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün kullanımında olacak. Bu sayede deniz yüzeyinde bir kirlilik tespit edilmesi durumunda Belediye ekipleri, ilgili bildirimlerde bulunacak. İlk etapta bir yıl işletilmesi planlanan şamandıralarla ilgili işletim sürecinin uzun tutulması düşünülmekte olduğu öğrenildi.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise, “Geçtiğimiz yıl körfezde ciddi bir kirlilik yaşamıştık. Bununla ilgili Gazi Üniversitesi ile çalışmalar yapmış, kamuoyu ile paylaşmıştık. İlgili kurumlarla bu proje içerisinde olmak çok önemli. Değerli bilim adamlarına, mühendislerimize çok teşekkür ediyorum. Projenin başında da bir Fethiyeli var. Suyun kalitesiyle ilgili verileri anlık alabileceğiz. Önümüzdeki günlerde sistemin bize çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.