Bakanlığın, Fethiye’de 300 yat kapasiteli marina projesi için imar planı yaptığı açığa çıktı. Bölgede yaşayan yurttaşlar, plana itiraz edeceklerini söyledi.

Fethiye Körfezi yok ediliyor

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kıyı talanı son gaz devam ediyor. Bölgede birçok yat limanı projesi için çalışmalar sürüyor. Yurttaşlar ise projelere karşı mücadelesini sürdürüyor. Uzmanlar ise ilçenin betonlaşmaya artık dayanacak gücü kalmadığını vurguluyor. Uyarılar dikkate alınmazken bölgede yeni projeler yapılmaya devam ediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şimdi de Karagözler Mahallesi Aksazlar Koyu’nda tekne bağlama iskelesi projesi için yeni plana gitti. Proje için 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nı 16 Mayıs tarihinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde askıya çıkardı. 300 yat kapasiteli olması planlanan projeyi Maredian Marine Denizcilik Yatırımları Şirketi’nin yapacağı öğrenildi. Bölgedeki yaşayan yurttaşlar ise plana itiraz edeceklerini söyledi.

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nden (FETDER)  Biyolog Ulaş Kiper, “Birçok açıdan önemli sorunlar barındıran plan; henüz hazırlık aşamasındayken pek çok kurum tarafından itiraza uğramıştır. Özellikle yıllardan beri dolarak sığlaşan Fethiye Körfezi’nin alg patlaması ile imdat çağrısı verdiği, Fethiye Körfez’inin son durumu göz önüne alındığında dolmuş, kirlenmiş sığlaşmış, alg patlamalarının yaşandığı bu körfeze dolgu yapılmasının ekolojik ve biyolojik durumunu olumsuz etkileyeceği belirtilmiştir” diye konuştu.

EKOLOJİK YIKIM

Fethiye Körfezi’nde marina projelerine karşı açtıkları davaları kazandıklarını söyleyen Kiper şunları dile getirdi: “Mahkeme kararında yer verilen birçok bilimsel tespitte; kurumlardan, kamuoyundan gelen itirazlar ve tepkiye rağmen Fethiye Körfezi’nde, körfezin ölümü pahasına marina projelerinde ısrarı anlamıyor ve kabul etmiyoruz. Körfezimiz için ekolojik yıkım niteliğindeki marina projelerinden derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz.”