Muğla Tabip Odası, Fethiye’nin 1 yıllık Covid-19 raporunu yayımladı. Raporda, yerleşik nüfusun yaklaşık 10 katı kadar tatilci akını olduğu ve tatilcilerle birlikte bulaşın arttığı belirtildi.

Fethiye’nin 1 yıllık Covid-19 raporu yayımlandı: Tatilcilerle birlikte bulaş arttı

BİRGÜN EGE

Muğla Tabip Odası, Muğla’nın Fethiye ilçesinin 1 yıllık Covid-19 pandemi raporunu yayımladı.

Yayımlanan raporda, Muğla'da salgın ile mücadelede Muğla Tabip Odası olarak ilk önerilerinin geniş katılımlı il korona pandemi kurulu kurulması olduğu belirtilerek, “Bu kurulda Muğla Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Üniversiteden Bilim İnsanları, Muğla Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası ve Sağlık iş kolundaki Sendikalar yer almasının gerekliliğiydi. Nisan 2020 tarihinde Fethiye Devlet Hastanesinde Pandemi Kurulu Kuruldu. Hastane pandemi süreci sorumlu bir şekilde yönetilmeye çalışıldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi hasta sayıları mayıs ayının başında düşmeye başladı” denildi.

Raporda, “Haziran başında ‘Yeni normal’ olarak tanımlanan serbestlik, salgının ortadan kalktığı algısını yarattı. Sorumluluğu vatandaşlara bırakan, aceleci bir normalleşme uygulaması, seyahat sınırlamasının kaldırılması, turizmin açılması kararı haziranda vakalarda hızlı yükselişlerle karşılaşmamıza salgının sevk ve idaresinde Muğla’da ve ilçe hastanemizde aksaklıklar yaşanmasına yol açtı. Muğla'daki Fethiye başta olmak üzere turizm ilçelerine, yerleşik nüfusun yaklaşık 10 katı kadar tatilci akını oldu. Tatilcilerle birlikte bulaş arttı. Salgın koşullarında sağlık kurumlarında vatandaşlara normal sağlık hizmetlerinin aksatılmaması, vatandaşların mağdur edilmemesi gibi ifadelerle açıklanarak sağlık çalışanları sorumlu kılındı. Elektif ameliyatların yapılabileceği ve ameliyat yapma kararının uzman hekimlerce verileceği bir uygulama getirildi. Covid-19 hastaları için ayrılmış iki poliklinik ile PCR testleri tarama niteliğinde ve yurtdışı çıkışlarındaki kontrol testleri, ilçemiz spor takımlarının testleri devlet hastanemizde yapılmaya çalışıldı” ifadeleri kullanıldı.

ÖZEL HASTANELERDE ZORUNLU ÜCRETSİZ İZİN ALDIRILDI

Aralık ayındaki iki olan devlet hastanesi Covid-19 servis sayısının üçe çıkarıldığı ifade edilen raporda, “Fethiye’deki özel hastanelerde ise; her an işten çıkarılma korkusu yaşayan doktor dışı personel yasaklarda zorunlu ücretsiz izin almak zorunda bırakıldı. Az çalışan ile çok iş yapılması istendi. Hafta sonu yasaklarda hasta olmasa bile çalışıldı. Esnek mesai uygulanmadı. Tedirgin olan sağlık çalışanı iş yükünden ziyade bunları düşünmekten yoruldu. Covid-19 semptomu olan özel hastane çalışanları bunu işten çıkarılırım düşüncesi veya maaş kesintisi nedeni ile sakladı” denildi.

İlçede 15 Ocak itibariyle aşılamanın başladığı ve hastanede bir servisin kapatılıp 15 aşı odasının oluşturulduğu dile getirildi. Raporda, “Sonuç olarak Pandemi yönetiminde yataklı tedavi kurumları merkez olarak ele alınmıştır. Bulaşıcı hastalık tarama, teşhis, tedavi uygulamalarını yataklı tedavi kurumlarında yaparak, başka hastalığı bulunan hastaların takip ve tedavileri aksamış, hem de yataklı tedavi kurumları tüm hastalıkların bulaşıcı hastalık ile buluşma merkezi haline getirilmiştir. 2’nci Basamak Tedavi edici bir kurum olan devlet hastanesinde, standart kadro sayısının altında çalışan sayısı ile 2 adet 24 saat pandemi polikliniği, pandemi yataklı servisi, işe girişler, yurtdışına çıkışlar, tanı amaçlı PCR testleri yapılması, hastane evde bakım ve aşılama hizmetleri, filyasyon çalışmasına destek, normal poliklinik ve Ameliyat hizmetleri, 15 aşı odası ile Aşılama hizmetleri verilmekte. Tüm bunların üzerine hekimler için dört branşta Göz, Nöroloji, Kardiyoloji, Anestezi için geçici görevlendirmelerle başka ilçelerde hizmet verilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Raporda son olarak Fethiye’de 350 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin aşılama yapıldığı belirtilirken, “Tüm Fethiye de yaklaşık 1200 hasta yatarak tedavi oldu yine tahminen 350’ye yakın vatandaşımızı kaybettik. Yalnızca Fethiye Devlet Hastanesinde yaklaşık 100 ün üzerinde sağlık çalışanı COVİD 19 ile enfekte oldu PCR pozitifliği saptandı. Bir kısmı yatarak tedavi gördü. Bir sağlık çalışanını kaybettik. Fethiye’de tahminen 30 bin PCR testi yapıldı. Tam bir normalleşme beklenilmemeli denetim altına alınma ya da risklerin azaltılmasından söz edilmelidir. Bunun için ise iyileşen hasta sayısının, günlük tanı konan hasta sayısının iki katı olması, bulaş riskinin ortadan kalkması veya aşının ikinci dozunun yüzde 70 oranında yapılması gerekmektedir” denildi.