Fetih seçime tek başına katılacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Filistin’de bu yıl üç kez gerçekleşecek seçimlerle ilgili Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın bağlı olduğu Fetih Hareketi, Hamas ile ortak listede yer almayacağını açıkladı. Fetih Hareketi Genel Sekreterliği, seçimlere tek başına gireceklerini açıkladı. Açıklamada, “Hiçbir gruba ortak liste konusunu açmadık seçimlere yalnız başımıza gireceğiz” denildi.

İsrail’in Kudüs’te seçimleri engelleme hamlesine karşılık da “İşgal güçlerinin seçimleri iptal etmesine izin vermeyeceğiz. Adaylık ve seçmenlik konusunda Kudüslülerin katılımına ilişkin tavrımız sabittir. İsrail’in, Kudüs’te seçim yapılmasını kabul etmemesi durumunda bizler seçim sürecini işgalle bir çatışma ve savaş olarak görürüz” tepkisi verildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak tarihinde 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. 22 Mayıs’ta milletvekili, 31 Temmuz’da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos’ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de yaptığı açıklamada, Fetih Hareketi’nin seçimlerdeki adayının Mahmud Abbas olacağını ifade etmişti.

İSRAİL’DE SEÇİM

İsrail ise yarın erken seçime gidiyor. İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun liderliğindeki Likud Partisi’nin tek başına iktidar olmasının güç olduğunu belirtiyor. Likud bir önceki seçimlerde Mavi-Beyaz ittifakıyla koalisyon hükümeti kurmuş ancak ittifakın lideri Benny Gantz’ın anlaşmazlıklar yaşandığını açıklaması sonrası ülke yeniden seçim sürecine girmişti. Netanyahu’nun yolsuzluk davası da sürerken aylardır her hafta sonu başkent Tel Aviv’de “Başbakan istifa” sloganlarıyla eylem düzenlenmişti.